Снимка: Reuters, архив
fallback

Четири дни след ядрената експлозия, при която загинаха най-малко петима души в база в Русия, руските власти признаха вчера, че инцидентът е свързан с изпитания на нови оръжия, и обещаваха да ги доведат докрай, предаде Франс прес.

Американски експерти предполагат, че инцидентът може да е бил свързан с тестове на крилатата ракета "Буревестник", едно от новите оръжия, които президентът Владимир Путин обяви в началото на тази година за "непобедими".

Oще по темата

След взрива в Русия – засечено е изтичане на радиация

Без да е толкова конкретна, руската ядрена агенция увери вчера, чествайки паметта на петимата си загинали служители, че иска "да продължи работата по новите видове оръжия, която при всички случаи ще бъде продължена докрай".

"Ние ще изпълним задълженията, поверени ни от родината и нейната сигурност ще бъде напълно гарантирана", заяви шефът на "Росатом" Алексей Лихачов, цитиран от руските информационни агенции.

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че знае "много" за експлозията. Той добави, че САЩ имат подобно оръжие, пише БТА

"САЩ научиха много от експлозията на дефектна ракета в Русия", написа Тръмп и спомена ракетата "Скайфол". "Имаме подобна технология, но по-напреднала".

Взривът стана на 8 август на военен полигон в Архангелска област в Русия при тестването на реактивен двигател на течно гориво. При него загинаха петима служители на Росатом, а трима бяха ранени.

Руското министерство на отбраната първоначално съобщи за двама загинали при инцидент с двигател с течно гориво, без да дава детайли за каква точно разработка става дума.

"По стечение на обстоятелствата в момента на възпламеняването служителите на "Росатом" са извършвали проверка на изотопните източници на захранване, разработени за двигателя с течно гориво", обясниха два дни по-късно от руската компания.

Веднага след инцидента Министерството на отбраната на Русия заяви, че няма изпускане на радиация или токсични вещества. Но говорителят на властите в община Северодвинск призна, че е било засечено повишаване на радиационните нива в града около 12 часа.

По-късно властите обявиха, че нивата са се нормализирали.

при взрив на реактивния двигател на ракета с течно ракетно гориво на полигон в Архангелска област в Русия. Това съобщи ТАСС, като цитира министерството на отбраната на страната.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/08/08/vzriv-na-voenen-poligon-v-rusiia-zaginali-sa-dvama-dushi.419018

при взрив на реактивния двигател на ракета с течно ракетно гориво на полигон в Архангелска област в Русия. Това съобщи ТАСС, като цитира министерството на отбраната на страната.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/08/08/vzriv-na-voenen-poligon-v-rusiia-zaginali-sa-dvama-dushi.419018
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

малко факти

преди 4 години

Ако не са разграбили немските учени след ВСВ руснаци и американци със прашки щяха да се млатятя във Виетнам и Корея.И май щеше да е по добре.Защото ракетните и ядрените технологии,реактивните двигатели,АК 47,електрониката-всичко това е дело на немски специалисти пленени след войната и работели са САЩ и СССР.Дано сега немците успеят с Wendelstein 7X .Ако успеят-Deutschland uber alles in der Welt!

97

do 135

преди 4 години

Точно заради това не трябва да допускаме реакторите в Белене да са руски.Нищо руско не ни трябва-виждаме с какво качество е!

96

москвич бракма

преди 4 години

Всичко всичко руско става само за скрап !!!!!

fallback