Снимка: БТА

Британските депутати приеха днес поправка, призоваваща правителството да не позволи Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без споразумение, съобщи Ройтерс.

Поправката бе приета с гласовете на 318 депутати, а 310 гласуваха против. Тя не е правно обвързваща за правителството, но от политическа гледна точка е трудно да бъде пренебрегната, тъй като изразява волята на парламента, отбеляза Асошиейтед прес.

Още по темата
Поправката противоречи на възгледите на премиера Тереза Мей, според която единственият вариант да се предотврати Брекзит без сделка е депутатите да гласуват в подкрепа на споразумението й с ЕС.

Депутатите отхвърлиха с 327 срещу 296 гласа поправка към законопроекта за излизането на Великобритания от ЕС, предложена от лидера на Лейбъристката паритя Джереми Корбин. Тя призоваваше парламента да обмисли варианти за предотвратяване на "Брекзит без сделка", включително постоянен митнически съюз и втори референдум, предаде Ройтерс.

Отвърлено бе и предложението на Шотландската национална партия, призоваваща правителството да отложи датата 29 март за излизане от ЕС и да не допусне Брекзит без сделка, предаде Ройтерс.

Поправката, внесена от лидера на фракцията на шотландските националисти в камарата на общините Иън Блекфорд, която изискваше също Шотландия да не бъде извадена от ЕС против волята й, бе отхвърлена с 327 срещу 39 гласа.

Те гласуваха и против поправката към законопроекта за излизането от ЕС, внесена от лейбъристката депутатка Ивет Купър, която щеше да даде на парламента правото да отложи Брекзит - победа за премиера Тереза Мей, която бе против плана, предаде Ройтерс. Депутатите отхвърлиха с 321 срещу 298 гласа предложението.

С 322 срещу 290 гласа бе отхвърлено предложението, внесено от опозиционната лейбъристка депутатка Рейчъл Рийвс - за отлагане на Брекзит.

Британските депутати отхвърлиха с 321 срещу 301 гласа поправка към законопроекта за излизане от ЕС, внесена от Доминик Грийв, целяща да даде на парламента по-голям контрол над Брекзит, позволявайки на Камарата на общините да обсъжда алтернативи на сделката на премиера Тереза Мей с ЕС. Смята се, че това е победа за Мей, която бе изразила опасения, че предложението ще узурпира ролята на изпълнителната власт, предаде Ройтерс.

Депутати гласуваха в подкрепа на предложение към правителството да замени т.нар. предпазен механизъм за северноирландската граница с алтернативна мярка, съобщи Ройтерс.

Поправката, внесена от влиятелния консервативен депутат Греъм Брейди, бе приета с 317 срещу 301 гласа. Тя засилва позициите на премиера Тереза Мей, когато се върне в Брюксел да опита да предоговори сделката за Брекзит - нещо, което ЕС досега изключва като вариант.

Целта на този предпазен механизъм е да бъде избегнато връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase