Снимка: Дойче веле

Киргизстан – страната на самотните майки. Държавата се е превърнала в място, на което стотици жени отглеждат децата си сами. Причината за това е, че много мъже в трудоспособна възраст изоставят семействата си и отиват на гурбет в Русия.

Стотици хиляди мъже са на 3000 км от дома си, за да изхранват своите жени и деца.

"Това не е живот, ужасно е. Ако можехме да сме заедно, всички щяхме да сме толкова щастливи. Децата вече пораснаха без баща си, говорят с него само по телефона", разказва Айркайренза Кущарбек пред "Дойче веле".

Това е действителността, в която са принудени да живеят много семейства в региона. Бедността е принудила 800 000 мъже да търсят препитание за семействата си в чужбина. Трудовите мигранти изпращат в страната си над 2 млрд. евро в страната си. Това прави икономиката на Киргизстан силно зависима от гурбетчиите и паричните постъпления.

Жителите в региона споделят, че там се живее изключително трудно. Самата Айркайренза, която живее в малко селище, сгушено дълбоко в планините на Киргизстан. Самотната майка разказва, че в селото няма работа, а магазинът е много далеч и нямат нищо, което да могат да продават.

Реалността, в която живеят хората в Киргизстан, е позната и в родната ни България. Стотици семейства са оставили децата си при роднини, за да търсят препитание някъде другаде. Така много деца остават с един родител или пък порастват при други роднини. Същевременно именно българите, работещи в чужбина, носят най-големи приходи в България, тъй като внасят голяма част от доходите си обратно в страната.

Докато възможностите за по-добър, спокоен и финансово стабилен живот са далеч от домовете на стотици семейства, те ще са принудени да посрещат празниците заедно, но през камерата на телефона. Ще вдигат наздравици онлайн и ще си махат за довиждане всяка вечер по Skype, защото не могат да се прегърнат наистина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase