Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Kъсно снощи в Германия по искане на българските власти е бил задържан вероятният извършител на зверското убийство в Русе, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов на съвместен брифинг в Министерския съвет с главния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов. 

"Лицето е Северин Надеждов Красимиров, роден 97-ма година в Русе. Адресът, който е обитавал, е в близост на мястото на убийството", заяви Младен Маринов.

Той е бил задържан за кражба на цветни метали през 2007 г. Други данни за негови престъпления няма.

"Иззети са достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и с жертвата", увери вътрешният министър.

Още по темата

Той съобщи, че част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на ДНК материал от жертвата върху дрехите му, както и негова ДНК върху жертвата.

Институтът по криминалистика работи и МВР все още продължава работа по всички версии.

Вътрешният министър обясни, че веднага след получаването на сигнала за престъплението, е сформиран щаб на полицията за изучаване на жертвата и създаване на всички възможни мотиви за престъплението.

"До момента не е изключена нито една версия, както свързана с личния живот на жертвата, така и с нейната професионална дейност", увери Маринов.

Изработен е списък на лица от кримиконтингента, които може да имат връзка с убийството.

"Изведени са няколко основни насоки за работа и конкретни лица. Много от тези лица са задържани за 24 часа в МВР - Русе и се е изяснявало алибито им за времето на убийството", след което са били освободени, посочи Маринов.

"Установените на този етап доказателства сочат, че става въпрос за спонтанно нападение с цел сексуално посегателство", заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Той допълни, че раните по жертвата са много тежки и показват и силни характерови отклонения от страна на нападателя, който е тренирал бокс, съобщи още главният прокурор.

"Налице е пълно съответствие с ДНК профила на извършителя", заяви Сотир Цацаров.

На този етап няма свидетелски показания от преки очевидци.

"До момента всичко говори за спонтанно нападение. Имаме информация, че той цяла нощ е употребявал алкохол. Намирал се е на мястото, вероятно изчаквайки въможност да извърши престъплението", заяви Младен Маринов.

Главният прокурор Сотир Цацаров благодари на полицията на Германия и заяви, че службите са били във връзка в продължение на 6 часа, докато бъде задържан Северин Красимиров.

"За кратък период от време бяха събрани множество доказателства, които до настоящия момент сочат, че той е извършителят", заяви Цацаров.

Той съобщи, че задочно са повдигнати две обвинения - за изнасилване, за което предвиденото в закона наказание е до 10 г. затвор, както и за убийство, извършено по особено жесток начин, за което наказанието е от 15 до 20 г. затвор или доживотна присъда без право на замяна.

"С оглед на факта, че е напуснал страната на 7 октомври, са задействани всички механизми. Издадена е от Окръжната прокуратура в Русе европейска заповед за задържане и европейска заповед за разследване", заяви Цацаров.

Предстои задържаният да бъде екстрадиран в България, за му бъде повдигнато обвинение в българския съд. Разпитани са много заподозрени, както и колегите на Виктория.

"На този етап не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната й дейност", заяви Цацаров.

Премиерът Бойко Борисов заяви готовност да се осигурят средства за института по криминология, защото са отнели над 24 часа за установяване на ДНК профила.

"Въпреки че в неделя още помолих да се изчакат няколко дена, защото знаете, че при всяко прибързано изговаряне от страна на прокуратурата или МВР по време на такова разследване можеше да предизвика укриване на вещи, на извършител и днес нямаше да има какво да си говорим", заяви още премирът.

Бойко Борисов благодари на германските власти за сътрудничеството.

"В реално време заподозреният е менял адресите си и в задържането му са се включили три федерални провинции", съобщи премиерът.

Той изрази възмущение за циркулиращите тези за убийството на Виктория Маринова.

"Българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за Словакия или за Малта. Да се радват, ако България е в световните новини с негативна информация и то с такова тежко престъпление - нападение над разследващ журналист", заяви премиерът.

"В рамките на три дни прочетох чудовищни неща за България и нито едно не е вярно. Сини и червени политици се скъсаха да пишат имейли и да ходят да обясняват какво се случва в България. Мигар това не се случва и в други държави или това е изолиран случай?", попита премиерът.

"Ще имаме сериозен разговор в ЕНП, но това е политиката", заяви още премиерът.  Той допълни, че има какво още да каже, но то ще мине добрия тон.

"Отнасяме се с изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал, който е даден към МВР и прокуратурата", заяви още премиерът.

"С нищо не сме заслужили като държава така да бъдем охулени, докато всички работят на 1000%", заяви премиерът.

"Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и ви моля да се държите така отговорно, каквато изисква първата власт. Такава свобода - да пишете, да предавате, да говорите по всяка тема, мисля че е факт", завърши премиерът.

Коментари Напиши коментар

290

Анонимен

преди 9 месеца

"Убийството на Виктория: МВР версии не изключва, но не е заради работата й!"
---
Щом толкова ми натяткват: "НО НЕ Е ЗА РАБОТАТА Й!" ...
(с удивителна накрая, за по-убедително)
Както казват в Североизточна България – "Ний тук дъни пасйем трива"...

289

кокала

преди 9 месеца

за да съставят този акт. прилоша ми... и се зачудих абе къф го търся в тази *** държава където дори и без дори да имам вина съм обвинен в ПТП и следва да заплатя глоба. отвратен съм. такъв бил законът според г-да ченгетата.....за пореден път се убеждавам че не е разумно и здравословно да се връщам в българия. без съжаление кокала

288

кокала

преди 9 месеца

туй мвр-то странна птица. преди време си бях в бг-то и едно куче се блъсна в от лявата ми страна на колата и счупи бронята. имах застраховка и според регламента за да ми се изплати обезщетение ми трябваше нещо от рода на констативен протокол. обадих се в полицията и след около 30-40 минути пристигнаха. имаше видими следи от козина но нещата се обърнаха срещу мен. проверка за алкохол и дрога -отрицателни и в следващия момент ми се заяви че тряваав да ми напишат акт който е само 20 лева за да нап