Снимка: архив Reuters

На фона на критиките към българското предложение проектът за АЕЦ "Белене" да бъде съживен, Financial Тimes публикува коментар на Тимъти Йео,  бивш депутат в британския парламент от Консервативната партия и настоящ директор на организацията New Nuclear Watch Europe, в подкрепа на съживяването.

Според Йео България има спешна нужда да разнообрази енергийните си източници и да намали зависимостта си от енергия, добивана от изгарянето на въглища.

Още по темата

И докато ЕС се стреми да намали и изцяло премахне енергията, добивана от въглища, ЕК би трябвало да приветства решението на България. Но орязването на ТЕЦ-овете би трябвало да получи своя заместител. Използването на повече газ ще постигне само частично ограничаване на емисиите и същевременно увеличава зависимостта от руските доставки на втечнен газ.

Възобновимите източници могат да компенсират част от недостига на енергия, но докато няма достъпно, гъвкаво, мащабно и дългосрочно съхранение на електрическата енергия, нито една съвременна икономика не може да разчита единствено на неравномерни източници на електричество. Запазването на ядрената енергетика като важна част от българския енергиен букет затова е и разумно и съвпадащо с европейската политика решение.

При това е погрешно да се смята, че АЕЦ „Белене“ задължително ще получава гориво от Русия. Няма никакви проблеми по отношение на тази зависимост. Построен в Русия ядрен реактор в Украйна в момента купува половината си гориво от дъщерна компания на "Уестингхаус“ в Швеция.

Да се премине от използването на въглища към ядрена енергия подобрява сигурността и устойчивостта на българските и европейски енергийни запаси.

С руски и китайски компании готови на бизнес с България, нейният министър-председател Бойко Борисов има силна ръка за разиграване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase