Снимка: БТА
fallback

Американският президент Доналд Тръмп заяви от Белия дом, че САЩ ще се изтеглят от подписаното през 2015 г. международно споразумение, целящо да не позволи на Иран да разработва ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

"Днес обявявам, че САЩ ще се изтеглят от ядрената сделка с Иран", каза Тръмп.

Президентът подчерта, че ядреното споразумение е "ужасна, едностранчива сделка, която не е донесла мир и никога няма да го направи", предаде Асошиейтед прес. Тръмп посочи, че ще възстанови санкциите на САЩ срещу Техеран, предаде Франс прес.

Президентът съобщи, че американският държавен секретар Майк Помпейо е на път към Северна Корея и до часове ще е пристигнал. Президентът добави, че двете страни вече са се договорили за датата и мястото на срещата на върха между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тръмп предупреди за сериозни последици за Иран, ако той създаде ядрена бомба и изтъкна, че Иран заслужава "по-добро правителство".

Тръмп прогнозира, че един ден иранците "ще поискат да сключат нова и трайна сделка" и че "когато го направят, ще съм готов, благоразположен и в състояние" да я сключа., предаде Асошиейтед прес.

Израелската армия обяви тази вечер, че е поискала от местните власти в Голанските възвишения да отворят и подготвят противоракетните убежища заради "необичайни действия на иранските сили в Сирия" от другата страна на демаркационната линия, предаде Франс прес. Това беше съобщено малко преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да обяви изтеглянето от ядреното споразумение с Иран.

Лидерите на ЕС ще обсъдят излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран и агресивната търговска политика на Вашингтон на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София на 17 май, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър, цитиран от ДПА и ТАСС.

"Реалната политика на Доналд Тръмп, иранската сделка и търговията ще се сблъскат с единен подход на Европа. Лидерите на ЕС ще обсъдят и двата въпроса на срещата на високо равнище в София идната седмица", заяви Туск.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че ще работи за по-широко споразумение за иранската ядрена дейност, балистична програма и регионална политика след оповестеното изтегляне на САЩ от сключеното през 2015 г. споразумение. Макрон написа в Туитър, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за американското решение и "ще работят заедно" за "по-широко" споразумение, предаде Франс прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини призова международната общност да се придържа към ядреното споразумение, въпреки изтеглянето на САЩ от него.
Могерини каза, че е обезпокоена особено от обявяването на нови санкции тази вечер. ЕС е "решен да запази" ядреното споразумение, увери Могерини.

Британската министър-председателка Тереза Мей също каза, че съжалява за решението на президента Тръмп.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Анонимен

преди 5 години

Трябват нови врагове за да има къде да се хвърлят ракетите с демокрация и атлантически ценности.

175

спонсор на МВР

преди 5 години

И какво се оказа? Че Русия е по-сигурен партньор за Европа, отколкото капризния Трумп?

174

Анонимен

преди 5 години

Този човек е все по-оранжев с всеки изминал ден :D

fallback