Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Спортът може или не може да бъде "война минус стрелбата", както се изразява Джордж Оруел. Но със сигурност може да предизвика вълнуващ дипломатически скандал. За доказателство не гледайте по-далеч от хитростите около Новак Джокович и опитите му за участие на Australian Open.

Oще по темата


Вместо да се бори за рекордната 21-ва титла от Големия шлем в Мелбърн, най-голямата сръбска спортна звезда се озова в хотел за бежанци, след като служителите на имиграционните служби откриха грешки в документите му.

Президентът на страната му Александър Вучич оглави хор на възмущението в Белград след телефонен разговор с арестувания ас.

"Казах на нашия Новак, че цяла Сърбия е с него и че властите ни правят всичко, за да може тормозът на най-добрия тенисист в света да бъде прекратен незабавно", написа Вучич в социалните мрежи.

Този залп беше бързо върнат от премиера на Австралия Скот Морисън. "Няма специални случаи – правилата са си правила", отвърна той.

Но сръбските медии изразиха ясна гледна точка - че срещу техният шампион наистина има специално отношение - от жестока и необичайна разновидност.


Възмущението

Таблоидът Blic се разгневи от "мръсна политическа игра", която обяви Джокович за своя жертва, и нарече всичко това "ден на срама за Австралия".

Kurir казва, че отношението към играча е равносилно на "изтезание", тъй като той е държан в хотел, използван като център за задържане на търсещи убежище.

Междувременно "Новости" просто заявяват, че "Австралия е ужасна", докато радостно съобщават за група привърженици на Джокович, които пеят и танцуват извън неговото място за задържане.

Възмущението далеч надхвърля границите на възбудените първи страници на таблоидите. Членовете на значителната тенис общност в Сърбия са еднакво ужасени от съдбата, сполетяла човека, който е на една победа в Големия шлем от това да стане най-успешният играч на всички времена.

И те не вярват, че високопоставените възгледи на Джокович срещу ваксинацията са виновни. Неговите възгледи отразяват широко разпространения скептицизъм към ваксините в Сърбия, където по-малко от половината население е имунизирано срещу COVID-19.

"Джокович никога не прави грешни ходове, що се отнася до кариерата му", казва Ладислав Киш, който беше треньор на сърбина, когато беше юноша, а също така работеше с британката Йохана Конта. "Изглежда невъзможно той да е объркал документите. Политическите партии в Австралия просто се опитват да се измъкнат от дупка."

"Горкият Новак не направи нищо лошо"

Киш има крак във всеки лагер, след като е прекарал последните две десетилетия в движение между Сърбия и Австралия. В момента живее в Сидни, където съпругата му Йелена работи като имиграционен адвокат.

Той вярва, че всички проблеми с документацията биха могли да бъдат разрешени, без да се прибягва до задържане и заплахи за депортиране.

"Всички наши приятели в Австралия и Сърбия са едни и същи – възмутени са и не могат да повярват, че се случва. Говорих с други тенисисти и те смятат, че всичко е свързано с политика. Когато имате премиер, който прави изявления за тенисист - това е повече от смешно. Горкият Новак не направи нищо лошо", обяснява Киш.

Бащата на Джокович също не спира да прави изявления за несправедливостите около сина му.

"Това е срам за тях - целият свободолюбив свят трябва да се издигне заедно със Сърбия. Те разпнаха Исус и сега се опитват да разпнат Новак по същия начин", заяви Срджан Джокович.

В понеделник присъдата няма да дойде от съдия, който гледа надолу към арена, боядисана с бели релси, а от федерален съдия в доста по-официален вид съд.

Но изглежда, че световният номер едно ще има много привърженици. Не на последно място държавният глава на Сърбия.

Президентът Вучич каза, че е обещал на Джокович, че ще се бори "за него, справедливостта и истината".

На Коледа по стар стил, когато празникът се отбелязва в Сърбия, сръбският патриарх Порфирий изрази духовна подкрепа в Instagram за водача в световната ранглиста по тенис.

"От неволите и изкушенията, през които преминаваш в деня на Коледа, един ден на истинска радост, утре ще остане само бледа сянка. Бог е велик и ти го знаеш, защото си израснал под звука на камбаните на църквите на Неманичите. За теб се молят милиони православни сърби, както и ти за нас. Нека нетленната топлина и любов на Витлеемската пещера да сгрее и да укрепи сърцето и душата ти", пише Порфирий.

Топката е здраво в корта на Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

226

Анонимен

преди 2 години

Новият Христос да внимава в бежанското общежитие, че там е пълно с мюсюлмани. Да не стане набързо новия Мохамед?

225

Анонимен

преди 2 години

Сърбите мразят България .Защо? Питайте ги тях..

224

Щом е антиваксър

преди 2 години

Вън от цивилизования свят!

fallback