Снимка БГНЕС
fallback

Пациентка осъди болница да ѝ плати 40 000 лв. заради вътреболнична инфекция след операция от катаракта.

Това реши Окръжният съд в Плевен като първа инстанция по делото. За решението съобщи адвокат Мария Шаркова, която е защитавала пострадалата. Става дума за УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен, пише "Сега", като се позовава на собствена информация. Случаят е от 2022 г., а след вътреболничната инфекция пациентката остава с едва 10% зрение на дясното си око.

Освен 40 000 лв. за неимуществени вреди на жената са присъдени и 1840 лв. - за лещата, сложена ѝ при операцията на катаракта, както и за лечението на отлепената ѝ ретина в следствие на вътреболничната инфекция.

Някои от другите пациенти, пострадали от вътреболничната инфекция, също възнамеряват да търсят обезщетение, като сред тях има и такива, които напълно са ослепели с едното око.

"С мен се свърза пациентка, която е заразена с много опасна бактерия след операция на катаракта. В резултат на това заразяване, пациентката развива ендофталмит - едно от най-опасните усложнения в областта на очните болести, което засяга сериозно окото, често води до ослепяване и дори създава риск от развитие на менингит. Пациентката е със силно намалено зрение в резултат на всички тези усложнения", разказва Шаркова. Когато започва проучването по случая, пациентката ѝ разказва, че заедно с нея са оперирани още пациенти в един и същи ден и после тя срещнала четирима от тях в болницата със същите усложнения. С тяхно съгласие Шаркова проучва и тяхната медицинска документация и се оказва, че в лечебното заведение е имало взрив от вътреболнична инфекция - оперирани от катаракта, в една и съща операционна зала от един и същи екип.

"При това взривът беше "покрит" - не беше докладван никъде, не беше вписан в съответните документи, изолираните щамове бяха унищожени, а операционната дезинфекцирана, без да се вземат проби от повърхности и инструментариум. По време на делото болницата се опита да обясни как всички петима заразени се били срещали извън болницата и така са се заразили помежду си, как пациент имал отит и той пренесъл бактерията в очите на другите хора и какви ли не небивалици. Направи ми впечатление упоритата липса на критичност на началничката на клиниката, която носи отговорност за хигиената в своето звено и старанието да прехвърли отговорността за взрива върху един беззащитен пациент, който беше ослепял заради проявената немарливост", пише адвокатката.

Тя допълва, че Регионалната здравна инспекция, както и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" се опитали да омаловажат допуснатите нарушения. Тя обаче сезира и Инспектората на здравното министерство, който установява множество пропуски при извършените проверки и едва след повторните такива се констатираха множество нарушения в лечебното заведение. "Въобще всички по веригата отказваха да си свършат работата, сякаш е нормално в 21 век хора да ослепяват заради ниска хигиена", посочва тя.

Вещите лица обаче са категорични, че дезинфекцията е била неадекватна.

"За съжаление ВБИ са мръсната тайна на нашето здравеопазване. Липсата на докладване, на анализ и адекватен контрол водят до чести усложнения и да загуба на човешки животи, до инвалидизация и струват пряко и косвено на здравната ни система милиони левове. Затова трябва да се говори по темата и да се вземат адекватни мерки за превенция и контрол", заключва Шаркова.

Съдия Методи Здравков стига до извода, че инфекцията е проникнала в окото с някои от инструментите за многократна употреба, с които се третира лещата. "За да са инфектирани петима пациента, то този инструмент не е бил правилно дезинфекциран между операциите и вероятно не е бил стерилен", пише в съдебното решение, което болницата може да обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

тази

преди 5 минути

си оправи живота до девето коляно,после пак се оплаквайте от съдебната система,това е ,българин да си на тоя свят,шапка на тояга

9

Анонимен

преди 59 минути

там са доцентори и професОри, не може да са сгрешили, пациентката е срещила, че отишла там

8

потрес

преди 1 час

Случилото се не е било в болница, а в търговско сружестов! И трудещиет се там не са биил лекари, а престъпници - търговци със Здравната каса! Не вярно, че "една птичка пролет не прави"! Просто, българи, давайте гласност на всяко безобразие в здравната ни система, при която България е на първо място по смъртност от инфаркт, рак и инсулт, хора умират акто кучета по стъпалата на болниците, а само в едно търговско дружиство, дето също били болница, са откраднали пет милиона от Здраваната каса.

fallback