Снимка: БГНЕС

В България не говорим за превенция на домашното насилие. Това каза Ширин Ходжева от колектив "Феминистки мобилизации" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
14-ата фатална жертва в условия на домашно насилие от началото на годината в България. На всеки две седмици имаме убита жена в условията на домашно насилие. Това е мониторинг, който следим и броим. Няма официална статистика", коментира Ходжева.

"Досега все още нямаме официална статистика и няма информация кой ще изпълнява тази функция. Никъде няма указани срокове. Проследихме, че в края на май тази година има подготвена програма, гласувана от Министерския съвет на 21 август, но в сайта на МС този документ не е качен. Няма как да знаем конкретиката на тази програма. Говори се за обучение на професионални групи на първа линия - служители на МВР, лекари, социални работници.

Година след случая "Дебора" съдът излезе с решение, че виновникът ще бъде оставен под домашен арест, което води до чувство за безнаказаност. В България всички мерки са в посока реактивност - случва се насилие и как да реагираме. В България не говорим за превенция, а тя е основен начин да се справим с това. Говорим за превенция през образование. Основана на пола насилие е в корена на домашното насилие. Колкото повече отлагаме разговора, той толкова повече ще се наслагва и ще броим жертви", подчерта още Ширин Ходжева.

По думите ѝ протестите са един от основните начини обществото да покаже, че има проблем и следи работата на институциите.

"В нашите протести виждаме все повече подкрепа от млади хора, което е много позитивно. Тази тема е табу за младите и за родителите им. Надяваме се младите да кажат на институциите и възрастните: "Хора, имаме проблем! Дайте да седнем заедно да мислим в посока как да водим диалог и да учим повече за автономността на тялото". Когато сме насилвани, сме по-склонни да проявяваме и ние насилие", заключи Ходжева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase