Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отменя наредбата от 2022 г., която определя условията и реда за тестването за наркотици в министерството на вътрешните работи. Това става след жалба на пловдивския "Централен полицейски синдикат на МВР".

Тази наредба беше приета след няколко случая на случайно заловени дрогирани полицаи. Тя обаче предизвика неволство сред униформените, особено след случаи на заловени в Бургас.

От полицейските синдикати алармираха тогава, че тестовете са показали през годините, че са неефективни, защото са силно чувствителни и освен наркотици, засичат бензодиазепините, които се използват при лекарствата за безсъние и тревожни разстройства, при медикаменти за главоболие, болкоуспокояващи и др. Има случаи на фалшиво положителни тестове за наркотици и при употреба на енергийни напитки, припомня "Сега".

Скандалът се разгоря, след като стана ясно, че с използваните DrugCheck3000 и DrugTest5000 се тестват и шофьорите.

Когато тестът е положителен, шофьорите масово биват задържани, отнема им се книжката, стига се и до прекратяване на регистрацията на автомобила им. За да докажат, че не са дрогирани, те трябва да дадат кръвна проба, резултатът от която обаче не излиза веднага и докато го чакат, гражданите търпят вредите от положителния тест.

В жалбата на полицейския синдикат се изтъкваше, че при приемането на наредбата не са били изложени мотиви за това колко ще струва на бюджета и не е направен анализ за съответствие с правото на ЕС. В наредбата се казва, че изследванията за наркотици на полицаите се заплащат от тях, само ако са положителни, а в останалите случаи тестването ще е за сметка на МВР. Регламентът гласеше още, че проверките за наркотици се извършват и при наличие на външни признаци, поведение или реакции, което според жалбоподателите не е конкретно.

Те негодуваха и срещу задължителното даване на пробите, тъй като в наредбата се казва, че се извършват със заповед на министъра, на главния секретар на МВР и на шефовете на териториалните звена на главните дирекции.

Прокурорът, който се явява по делото - Виржиния Димитрова, пледира в полза на синдиката.

Тримата върховни съдии подкрепят тезата на синдиката че липсват два задължителни елемента - финансова обосновка и очаквани резултати.

Неговото решение не е окончателно и МВР може да го атакува пред 5-членен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase