Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура разследва "Булгартрансгаз". Във вторник сутринта полицията е осигурила достъп на разследващите до държавния газов оператор.

"Колеги от ГД "Национална полиция" работят по постановление на Европейската прокуратура, с което е възложено да се извършат процесуални действия на адреси в София, Сливен и Козлодуй", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Все още не се съобщава официално какъв е поводът за проверката.

По неофициална информация вероятно става дума за разследване, свързано с турската газова компания "Боташ", която се проверява от Европейската комисия от няколко седмици заради съмнения за нарушени права за конкуренция в ЕС.

Припомняме, че България сключи сделка с "Боташ" чрез "Булгаргаз" по време на служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Българската страна се опитва да промени условията по договора, който бе разглеждан от парламентарна комисия, но засега без успех.

За срока на договора "Булгаргаз" ще трябва да плати 2,34 млрд. долара дори изобщо да не получава газ. Досега България не е получавала газ по този договор, но плаща.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase