fallback

КПКОНПИ е спечелила искове само за 12 милиона лв. през 2023 г., а има запори за милиарди, обясни в интервю за БНР Лора Георгиева, правен експерт в Антикорупционния фонд.

Водят се и искове за несъществуващо имущество, каза Георгиева и допълни, че над 5 милиона лева са платените разноски по загубени от комисията дела.

Неправителствената организация иска от съда да глоби членове на КПКОНПИ заради отказ да изпълнят съдебно решение.

Съдът може да наложи санкция и се надяваме този път да го направи. Ние искахме налагане на такава санкция още в края на 2022 г., когато комисията отказа да изпълни съдебното решение.

"Съдът каза, че решението е напълно ясно и разбираемо и няма основание да се иска неговата нищожност. Заради използваните процедурни хватки на комисията бе дадена възможност 2 години да не изпълни това решение", уточни правният експерт.

Административният съд София град ясно е постановил, че ако решенията съдържат лични данни, комисията може да ги заличи и проблем с това няма, коментира тя във връзка с едно от възраженията на Антикорупционната комисия.

Допуска се произволно тълкуване. При еднакви факти и данни се взема различно решение кое имущество да бъде конфискувано и кое не и когато се стигне до съд, обикновено той се произнася в полза на този, чието имущество се конфискува, заяви Георгиева.

По темата с промените в Конституцията и решението на Конституционния съд в предаването "Преди всички" Лора Георгиева коментира:

"Изключително сложно е това решение, 90 страници, в които до голяма степен мотивите са повтарящи се. Сами себе си се опитват да се убедят колко са прави. В същото време е вътрешно противоречиво. Ако се спазят тези аргументи, които са дали за запазване на монопола на главния прокурор, би следвало да запазят в пълен обем и правата на служебното правителство – това е частично направено. Много обтекаеми са тези критерии, които са ползвани. Макар и многословни, не са убедителни."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

123

преди 1 месец

а са получили 26 милиона и 600 хил. Мерзавци от ДПС деребеи

9

Анонимен

преди 1 месец

А я кажете колко пари дават за заплати, за премии и дмс, какви автомобили и за колко пари са накупили? Излиза май че прихода е далеч под разхода. Отделно какви суми плащат задето са осъдени. Толкова ли е е сложно да се вземе пример от Италия примерно за функционирането на такива органи и за адаптиране на законодателството. Малко недодялано е направено ама може би не е случайно. Важното е заплатата и дмс да върви на когото трябва без да се напряга.

8

Факт

преди 1 месец

90% от подобни държавни комисии са хранилки за хора на партиите,и са в вреда на държавата.

fallback