Снимка БГНЕС

Установих фрапиращи данни, с които не мога да се примиря. Днес подадохме сигнал в прокуратурата и определям днешния ден като край на търговията с кости, камъни и кръв и да се поругава мястото за покой на нашите близки, което е превърнато в ад. Установихме търговия с гробни места, която е опакована през местене на костите на покойници в малки населени места в България, за да се придобият места в гробищните паркове в София с цел продажба.

Това каза временният шеф на гробищата в София Румен Димитров.

И обясни, че цената на местата в Централни гробища е десетки пъти повече, отколкото по наредба се плаща към Столична община. Говорим за стотици случаи, които сме подали към прокуратурата и разчитаме институциите да си свършат работата, каза още той.

Дори не говорим, че заварихме кал до коленете, разградени обстановка, рекетиране на гражданите. Търговията с камъни е голям проблем на обществото и на ден получаваме десетки жалби.

След стъпването ми в длъжност между 400 и 600% се увеличиха посегателствата с цел компрометиране. Получих заплахи, дори днес пред Столична община от хората, които ме заплашваха и се опитват да притискат, каза още той.  Липсата на адекватна охрана позволявало на хора да се организират в престъпна група. Тя си има ръководител и се надявам да се установи кой е, няма аз кажа кой е, за да не ме "наградят" с дело, каза още той, пише "24 часа".

Обясни, че е спрял всички порочни практики, като например погребенията в алеите и санитарните пространства между гробовете. Беше категоричен, че това няма да е последният му сигнал и подготвя следващия. Навсякъде намирам драма в предприятието. Аз ги определям като престъпна група, защото 100-200 души не могат да бъдат мафия, но само с правила можем да ги разградим, допълни Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase