Снимка БГНЕС, архив

И.ф. главен прокурор  Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската колегия да образува дисциплинарно производство срещу шефа на Военно-окръжна прокуратура - София Адалберт Кръстев и да му наложи наказание - дисциплинарно освобождаване от длъжност. Това съобщават от прокуратурата.

Прокурор Кръстев бе един от свидетелите по делото срещу Георги Семерджиев, убил 2 момичета в катастрофа. Той бе на мястото на инцидента минута след него. Озовал се там на път за дома.

Предложението е направено въз основа на доклад за резултатите от комплексна проверка, извършена от екип прокурори от Върховна прокуратура и от Военно-апелативна прокуратура на дейността на Военно-окръжна прокуратура-София за периода 01.01.2022 г. - 30.06.2023 г. При ревизията са констатирани многобройни нарушения и неизпълнение на задължения от Кръстев.

Проверяващият екип е установил нарушения на принципа на случайния подбор при разпределението на дела. 74 преписки и досъдебни производства например са били разпределени на дежурен прокурор във ВОП-София в противоречие с утвърдените в системата на прокуратурата правила за приложение на разпределението на преписките и досъдебните производства на принципа на случайния подбор. Пак в нарушение на тези вътрешни правила са били разпределени и преписки по изпълнение на 15 присъди, получени във Военно-окръжна прокуратура-София в периода от 01.01.2022 г. до 30.06.2023 г.

Със заповеди на административния ръководител са били обособени и групи при военните следователи за случайно разпределение на делата, което е извън рамките не само на утвърдените в Прокуратурата на Република България вътрешни правила за работа, но е и в нарушение на Закона за съдебната власт и правомощията на следователите към онзи момент да осъществяват разследване само по досъдебни производства, но не и по преписки.

При проверката е установено, че са изисквани документи (заверени копия от заповеди за командироване и съответни финансово-отчетни документи) от държавни институции и е било разпоредено материали за всяко командировано лице или договор да се завеждат под отделен номер като отделна преписка. В резултат на писмата са били образувани 1561 преписки във ВОП-София, което е довело до изкривяване на данните за натовареността на прокурорите, включително на данните за средната натовареност на всички окръжни прокуратури.

В хода на ревизията е станало ясно, че по дело, по което Кръстев е бил наблюдаващ прокурор, не е упражняван постоянен надзор за своевременно провеждане на разследване срещу офицери от Министерството на отбраната и цивилни лица за разгласяване на класифицирана информация, което е довело до неоправдано забавяне на досъдебното производство.

В нарушение на ЗСВ административният ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София е изготвил и десетки немотивирани предложения до Военно-апелативна прокуратура-София за извършване на инстанционен контрол на актове на прокурори от ВОП-София. В тях той посочил, че след „лична проверка" е установил, че законът не е приложен правилно и постановлението е необосновано. Така не е било изпълнено задължението административният ръководител да не изразява становища по дела и преписки, които не са му възложени.

Главният прокурор Борислав Сарафов посочва в предложението си до Прокурорска колегия на ВСС, че „предвид многобройните дисциплинарни нарушения, извършени от административния ръководител на Военно-окръжна прокуратура-София и системното неизпълнение на служебните му задължения" предлага на прокурор Кръстев да бъде наложено наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase