Снимка БГНЕС, архив

Районният съд  в Дупница потвърди глоба от 210 хил. лева, наложена от РИОСВ на ТЕЦ "Бобов дол" за отделяни вредни газове при работата на централата.

Това е поредната санкция за енергийното дружество. Глобите му, според коментари на еколози и екоорганизации, надхвърлят 800 хил. лева за последните години.

Санкцията е след проверка, извършена от екоинспекцията преди година - на 21 февруари 2023 по сигнал за отделяни вредни газове в района на централата. При наблюдение на промишлената площадка било установено изпускане на газови емисии с бял цвят, както и  емисии с жълто-кафяв цвят, съобщава БНР.

При проверката централата е работела с два блока. В дневника е нямало вписани преходни режими на работа на инсталацията, не са били извършвани превключвания или вписана авария на пречиствателните съоръжения. Двете сероочистващи инсталации са били в нормален режим на работа, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред кюстендилския административен съд.

Още преди три години от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" обявиха, че не изгарят отпадъци, използваното гориво са въглища и биомаса, слама. От екипа на централата на няколко пъти коментират, че са предприети мерки срещу ограничаване на запрашаемостта в района на централата и ограничаване на вредните емисии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase