Снимка БГНЕС, архив

Съдийската колегия, изпълняваща функциите на Висш съдебен съвет, прие решение да създаде временна комисия, която да проучи получените данни за връзка на магистрати със случая на Мартин Божанов - Нотариуса. Предметът, задачите и съставът на комисията ще бъдат определени в следващото заседание на колегията.

В хода на днешното заседание бяха изслушани и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съоснователят на "Антикорупционен фонд" и журналист Николай Стайков във връзка с публично изнесена информация, свързана с наличието на частен клуб на Мартин Божанов, посещаван от магистрати, както и за оказване на натиск върху съдии. Също така бе изслушана и съдия Владислава Цариградска за отправените срещу нея заплахи и клеветническа кампания.

Министърът на правосъдието Атанас Славов също присъства на заседанието. Пред журналисти, във връзка със създадената комисия, той каза, че всякакви форми на външен контрол, отчетност и стимулиране на институциите да си вършат работа е добре дошъл. Той добави, че без гласност и без подкрепа от страна и на професионалната общност, и на медиите, няма да стигнем до дъното на казуса около Мартин Божанов и други подобни.

Още по темата

Крайно време е монополът на прокуратурата в досъдебното производство – така наречената следствена тайна да бъде вкарана в разумни граници, които наистина да служат на правосъдието и на правото на обществото да знае, каза министър Славов в отговор на въпрос за начина, по който е отговарял пред колегията главния прокурор Борислав Сарафов по време на заседанието. По думите на Атанас Славов, когато има данни за престъпна мрежа, стигала до високите нива в прокуратурата и съдебната власт "просто да се позоваваме на гаранции за следствена тайна няма да ни доведе до резултат", пише "24 часа".

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както - дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.  Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase