Снимка: Bulgaria ON AIR

За България, което ни отличава от други европейски държави с корупционни проблеми, е липсата на наказателна отговорност и присъди. Единствено човек губи поста си или политическото доверие, каза програмният директор в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Руслан Стефанов пред "Денят ON AIR".

"Хората не са спрели да търсят решение. Хората вече не гласуват, така че властта да остане в една партия или лидер. Непрекъснато се търсят нови идеи и политически проекти за решаване на корупционния проблем. Корупцията е свързана с концентрацията на власт, има я навсякъде по света", заяви той.

"Имаме годишна от КТБ, където изчезнаха над 200 млн. лв. Представете си за какви престъпни мрежи става дума... Има много хора навързани. Случаят с Васил Божков и Комисията по хазарт - колко пъти сме обсъждали КЗК с решения, които очевидно противоречат на елементарни пазарни правила. Последното беше с телекомуникационните оператори - незачитане на правата на пазара и потребителите", каза още Стефанов за Bulgaria ON AIR.

От временната комисия за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов, той иска да се видят имена и да се понесе отговорност от ръководството на съдебната система.

"Ролята на тази комисия е преди всичко политическа. Трябва да имаме ясен сигнал към съдебната система. Кражбата на жилища е огромен проблем. Тази мрежа не е единствена. Може да се използва този случай, за да се потърсят още такива мрежи, където участват нотариуси. Нито една такава мрежа не е ясно разгадана и няма наказателна отговорност. Със сигурност е имал (Мартин Божанов- бел. ред.) много врагове", коментира Стефанов.

"Може да се провери имотното състояние на семействата на тези 12 души, къде са пътували, защо са пътували. Чудовищно е това, което излиза всеки път. Хора с многократни нарушения на правилата са много близки до различни политици", изтъкна гостът.

По думите му съдебната реформа на хартия се случва, но не виждаме антикорупционната комисия и действия на инспектората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase