Снимка Пиксабей

42-годишен столичанин осъди прокуратурата за незаконно обвинение в кражба на 12 броя пакетирани колбаса - филе, луканка, пастърма, суджук, на обща стойност 90 лева. Той ще трябва да получи обезщетение от 15 хил. лв., реши Софийският градски съд.

Разследването за кражбата от 29 ноември 2005 г. от денонощен магазин в София първоначално е срещу неизвестен извършител. Два месеца по-късно И. В. е привлечен като обвиняем. Няколко пъти делото е влизало в съда и връщано обратно на прокуратурата.

Окончателно мъжът е оправдан след 16 г. и 10 месеца, в края на 2022 г. След това е завел дело срещу прокуратурата за обезщетение за неимуществени вреди. Твърди, че през цялото това време той бил под постоянното напрежение и стрес, че спрямо него се води наказателно производство за престъпление, което не е извършвал и което се наказва с до 8 г. затвор. Мъжът смята още, че воденото в продължение на години наказателно производство породило напрежение между него и близките му, а в този период му се родил син.

Всяко съдебно заседание предизвиквало тревога и безпокойство в отношенията с майката на детето му, както и с неговите работодатели. Чувствал се несигурен за бъдещето. Загубил надежда за бъдещето и вярата в справедливостта. Имал желание със семейството му да заминат в чужбина, за да потърсят по-добри възможности за развитие, но заради наказателно производство това било невъзможно.

Прокуратурата твърди пък, че за периода от 2004 г. до 2011 г., той е осъждан за 8 престъпления. Имало данни за водени още 11 други досъдебни производства. Бил е задържан в следствения арест, както и няколко пъти в затвора. В продължение на повече от 3 г. в периода на това наказателно производство, той е изтърпявал наказание и е бил задържан под стража по други наказателни производства.

Прокуратурата прави извод, че И. В. е бил с трайно изградени престъпни навици, още преди да му повдигнат обвинение за кражбата от магазина.

Съдът прецени, че 15 хил. лв. са достатъчни като обезщетение за незаконно повдигнатото обвинение и за продължилото изключително дълго време дело.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase