Снимка Bulgaria ON AIR
fallback

Доскорошният председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и съдия Борис Белазелков са новите членове на КС от квотата на парламента. Те ще заемат поста през следващите девет години. Това стана факт, след като те бяха гласувани в  пленарната зала.

По думите на преподавателя по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин"., процедурата не свършва с избора на НС. Избраните трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента, председателя на НС, председателите на ВАС и ВКС.

"Ако президентът не присъства, не могат да встъпят в длъжност и процедурата започва отначало. Явно е, че няма ограничение в неприсъствието му, но той не може да се противопостави на функционирането на държавни органи, както е записано в чл. 103 от Конституцията, който гласи, че президентът носи отговорност, ако наруши Конституцията и може да се стигне до евентуален дебат за импийчмънт", заяви Колев пред Bulgaria ON AIR.

Избраните за конституционни съдии трябва да положат клетва в рамките на седмица. През това време те трябва да подадат две оставки - като членове на партии и като депутати.

"Като народни представители, освен подаване на оставката, тя трябва да бъде и приета от НС, което не може да се противопостави. За прекратяване на членството в политическа пария е необходимо само заявление", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

Анонимен

преди 5 месеца

Р.Радев,трябва да спре нахалната и гадна Деса,тръгнала за КС.

53

Инженер - химик

преди 5 месеца

Хайде СИБИЛЕ. Развържи си ги парите, г-н ВАСИЛЕ БОЖКОВ. Свата ти Стефан си е обикновен просяк от бившите ни политици. Ами, аз вече съм си ги развъзал ЛЕВЧЕТАТА. Само стотинките съмси ги окстаиб за тези от БНБ-то им. При това, само тези жълтурковците. С празен куфар ще им ги занеса, но пък, ще им вцема всичките валути. А пък, златните им монетите, ще са ми като БОНУСИ. За да се научат, не просто не са ми на НИВОТО. Нито пък на твоето. Ти си с две висшета, а аз само с едно. Но пък си имам и кхн.

52

Васил, Гуменетката

преди 5 месеца

Този Радев на кого е президент ? На тези от Банкя или на някоя от федерациите им. Че, станаха многоПРЕЗИДЕНТИ В НАЩАТА СИ БЪЛГАРИЯТА НИ. Протестират против този от Подуяне, изпращат полиция срущу мирни хора. Преди това протестираха срещу мутрата и министерския МУ съвет. Дори и с домати и яюца МУ ТО ЗАМЕРЯХА. А те, управляващите ни изпартиха полицаи против НАРОДА НИ. Има неща, които се помнят. Няма прости българи, мисирките му.

fallback