Снимка БГНЕС

Окръжен съд – Кюстендил е потвърдил през последната година 5 решения на районните съдилища в Дупница и Кюстендил, с които общини са осъдени да платят на граждани суми в размери от 1700 до 15 000 лв. за претърпени от тях имуществени и неимуществени вреди. Общините не са изпълнили законови задължения за почистване на заснежени и заледени тротоари, за обезопасяване на дупки и поддръжка на пътното платно или относно контрола на безстопанствените кучета.

Така с решение от 3 януари тази година е потвърдено решение на РС - Кюстендил, по силата на което община Кюстендил е осъдена да заплати на кюстендилец 1200 лв., за претърпени имуществени вреди, в следствие на претърпян инцидент с лек автомобил. Колата е попаднала в необезопасена, необозначена и запълнена с вода неравност на ул. „Бузлуджа", вследствие на което по автомобила са настъпили повреди.
В мотивите си съдът е посочил, че община Кюстендил не е изпълнила задълженията си и да означи съответната дупка с необходимите пътни знаци за предупреждаване на участниците в движението.

През 2023 година Кюстендил и Сапарева баня са осъдени да платят обезщетения на физически лица за претърпени от тях неимуществени вреди, изразяващи се в болки и страдания в резултат от подхлъзване и падане на заледени и непочистени от сняг и лед тротоар в гр. Кюстендил и улица в село Овчарци. Окръжен съд – Кюстендил е потвърдил решение на РС – Кюстендил, с което Община Кюстендил е осъдена да плати на кюстендилка 7 000 лв., както и решение на Районен съд – Дупница, с което Община Сапарева баня е осъдена да заплати на жител на селото 15 000 лв. неимуществени вреди, както и 4188.61 лв. обезщетение за направени от ищеца разноски за лечение от травмата.

Окръжен съд – Кюстендил е потвърдил през 2023 г. решение на Районен съд – Кюстендил, с което Невестино е осъдена да плати на физическо лице сумата от 5 000 лева обезщетение за разрушаване на част от къща в с.Тишаново. Общината е била отговорна да следи за състоянието на пътя и да предприеме нужните действия, за да ограничи преминаването на тежкотоварни автомобили по него, с цел да предотврати разрушаването му, но и да обезпечи безопасното преминаване, за да не създава опасност за живота, здравето и имуществото на гражданите. В случая такива действия не са предприети своевременно, а едва след настъпване на щетите.

През 2023 година, Окръжен съд – Кюстендил е потвърдил и решение на РС – Кюстендил, с което община Кюстендил е осъдена да заплати на 80 - годишен кюстендилец сумата от 1700 лева обезщетение за неимуществени вреди, причинени му от ухапване от безстопанствено куче, при което е получил телесни увреждания и е търпял болки, и страдания. Законът за защита на животните възлагат в задължение на общините предприемането на мерки за предотвратяване на агресивно поведение на кучетата към хора или животни, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase