Снимка БГНЕС, архив

Охридчанинът Боян Петрески, който през 2015 г. беше осъден на доживотен затвор за двойно убийство пред хотел "Император" в Охрид, иска да бъде преместен в България, където да излежи остатъка от присъдата си, въз основа на двойното си гражданство (македонско и българско).

Именно неговото искане за прехвърляне предизвика конфликт на компетенции между Основен съд – Охрид и Министерството на правосъдието на РСМ, поради което те поискаха "дилема" да бъде разрешена от Конституционния съд.

Министерството уведоми съда в Охрид, че е компетентен да прецени дали осъденият Боян Петрески има или няма право да подаде молба за трансфер в България, както и че Съдът е компетентен да реши дали лицето може или не може да бъде прехвърлено в България.

През декември 2015 г. основният съд в Охрид призна за виновни подсъдимите по делото за двойното убийство, извършено през август 2014 г. в хотел "Император" в Охрид.

Съдът наложи доживотен затвор за първия обвиняем Петрески за извършване на убийство и незаконно притежание на оръжие и взривни материали.

Вторият обвиняем, Ристе Силяноски от Охрид, беше признат за виновен в подпомагане на извършител след престъплението убийство. Съдът го осъди на една година лишаване от свобода, в която се зачислява и времето, прекарано в ареста.

Боян Петрески се урива веднага след убийството, поради което за неговото задържане е издадена международна заповед. След няколко месеца той е заловен от албанската полиция и екстрадиран в Македония. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase