Снимка БГНЕС

Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев осъди прокуратурата да му плати обезщетения за над 220 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който отхвърли всички възражения на прокуратурата и потвърди решението на градския съд, съобщава „Лекс“.

Миналата година Радев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като през 2019 г. беше окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск над прокурорка.

Процесът срещу него продължи 5 години, в които градският и апелативният съд в София го оправдаха, Върховният касационен съд (ВКС) върна веднъж делото за ново разглеждане, втората инстанция отново реши, че Радев е невинен и при повторното разглеждане ВКС остави решението в сила.

Разследването срещу Иво Радев започна през март 2015 г., когато той беше окръжен прокурор на Плевен. Близо година преди това прокурорка подала сигнал в ДАНС, че я е склонявал да не поддържа искане за увеличаване на наказание. След като беше привлечен като обвиняем, Радев беше отстранен от длъжност до приключване на делото, а сам подаде и оставка като зам.-шеф на Асоциацията на прокурорите.

След като беше напълно оправдан, той поиска 200 000 лева обезщетение от прокуратурата за неимуществените вреди, които е претърпял от незаконното обвинение и в края на миналата година градският съд уважи изцяло иска му, като освен това осъди прокуратурата да му плати и над 8000 лева за имуществени вреди, както и над 12 000 лева разноски.

Прокуратурата обжалва решението на градския съд, като твърди, че размерът на обезщетението е завишен, а освен това оспорва, че дължи обезщетение за адвокатско възнаграждение и за здравни осигуровки, които Радев е плащал.

Сега апелативните съдии Иво Дачев (председател на състава), Мария Георгиева и Асен Воденичаров (докладчик) отхвърлят възраженията на държавното обвинение и напълно потвърждават изводите на градския съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase