Снимка: БГНЕС
fallback

Софийският районният съд (СРС) потвърди глобата от 5,1 милиона лева, наложена на Националната агенция за приходите (НАП) от Комисията за защита на личните данни. Това съобщиха за БТА от съда.

Санкцията беше наложена за изтеклите данни при хакерската атака през 2019 година. Решението на Софийския районен съд подлежи на обжалване.

С решението си съдът осъжда НАП да заплати в полза на КЗЛД сумата от 140 лева – разноски по делото, представляващи юрисконсултско възнаграждение, както и в полза на СРС сумата от 5560,80 лева – разноски по делото за възнаграждения на вещи лица.

В мотивите си съдът посочва, че се "налага да бъде напомнено", че в крайна сметка достатъчно основание за санкциониране се явява самото неприлагане на съответните подходящи технически мерки, а не осъществяването на нерегламентирания достъп до лични данни.

Напълно несъмнено и безспорно е, че НАП обработва лични данни, и за опазването им е следвало да бъдат предприети съответните подходящи технически мерки, посочва съдът.

Според магистратите за вземането на това решение няма каквото и да било обвързващо значение даването от страна на който и да било административен орган на предписания до НАП във връзка с опазване на информацията, представляваща лични данни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 месеца

Последното изречение е връх на безумната казуистика.

14

НикогаВечеСДС-Чума

преди 6 месеца

Извод:Лява ръка- десен джоб.Стадото ще остане с пръст в.....Всичко се плаща от стадото,което скачаше някога и пееше:"Кой не скача е червен ".А скачайте още .

13

мак

преди 6 месеца

А ваканцуващата тогава шефка, нещо за нея?

fallback