Снимка БГНЕС, архив

Разследването, образувано по случая с разменените бебета в столичната АГ болница "Шейново" е спряно.

Това съобщават от Софийската районна прокуратурата пред "Сега". Причината за спирането е, че не е установен по безспорен и категоричен начин извършителят. Според източници на "Сега" не е установено точно кой и какво е разменил - дали табелките на леглата на бебетата или гривните им, тъй като на смяна са били няколко акушерки. Дори и да се установи кое точно е лицето, не е ясно как точно ще се докаже умисъл, коментираха юристи.

Спирането на разследването не означава, че то се прекратява. То може да бъде възобновено по всяко време до изтичането на давността, стига прокуратурата да отбележи някакъв напредък.

Още по темата

По делото са разпитани над 20 свидетели, сред които майките на разменените бебета, акушерките и лекарите, присъствали на ражданията, неоноталозите, прегледали децата, директорът на болницата, както и всички други хора, които имат отношение към случая, обясниха още от районната прокуратура. Направени е ДНК експертиза. Иззети са образци за сравнително изследване от всички, които са били на смяна в неонатологичното отделение, когато са приемани бебетата, изготвена е графическа експертиза. Изискани са данни от болницата и от медицинския надзор, става още ясно от отговора на прокуратурата.

От установеното по делото е видно, че не са спазени вътрешните правила на болницата, коментираха официално от обвинението.

Разследването по случая е образувано дни преди той да стане публично известен.

То се води по чл. 184. от Наказателния кодекс. Той гласи, че "който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете или по друг начин укрие или замени гражданското състояние на някого, се наказва с лишаване от свобода до две години". Ако това бъде извършено с користна цел, наказанието е до 3 години затвор и от 100 до 300 лв. глоба.

Зам.-районният прокурор Иван Стефанов обясни през декември 2022 г., че текстът от НК, по който се разследва, е от 1968 г. и досега никога не е ревизиран.

По случая с разменените бебета семействата водят граждански дела срещу болницата. Първото от тях тръгна вчера.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase