Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията, коментира представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев. По-рано днес кадровиците гласуваха становище, с което отхвърлиха част от предложените промени, предаде БТА.

Според него предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание. Има и някои дискриминационни разпоредби. Те са свързани със забраната за избор по отношение на членове на ВСС.
Освен това текстовете, свързани с намаляване на мандати, отново няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, посочи Магдалинчев.

Още по темата

Според него мотивите към предложените промени в някои части не са достатъчно пунктуални.

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично в по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията.

Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата, каза още правосъдният министър.

Изненада ме монолитността на становището на ВСС днес, коментира Славов позиция на Съвета, който отхвърли
голяма част от предложенията за промени в основния закон. Това не беше неочаквано за този ВСС, посочи Славов.
Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотивите за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия, обобщи правосъдният министър.

Според него амбицията на мнозинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в Пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase