Снимка БГНЕС, архив

Европейският съд по правата на човека ще разгледа "безпрецедентно" дело, заведено от шестима младежи срещу 32 европейски държави, които са обвинени, че не се справят с предизвиканата от човека климатична криза, съобщи Си Ен Ен.

Ищците, които са на възраст между 11 и 24 години и са от Португалия, твърдят, че са на предната линия в борбата с изменението на климата и ще поискат от съда да принуди тези държави бързо да ускорят дейностите за противодействие.

Това е първото дело в областта на климата, заведено в Европейския съд по правата на човека, и е най-голямото от общо трите дела за климата, които съдът разглежда.

Залогът е голям. Евентуална победа на обвинението ще принуди държавите бързо да увеличат амбициите си в областта на климата и ще даде огромен тласък на шансовете на други съдебни дела за климата по света - особено на тези, в които се твърди, че държавите имат задължения в областта на правата на човека да защитават хората от климатичната криза.

Ако обаче съдът отсъди в ущърб на ищците, това може да се окаже пагубно за други подобни искове.

"Това наистина е дело на Давид и Голиат, което е безпрецедентно по своя мащаб (и) по своите потенциални въздействия", каза Героид О Куин, директор на Global Legal Action Network, или GLAN, която подкрепи делото на ищците.

"Никога досега толкова много държави не е трябвало да се защитават пред никъде по света", каза той.

Смъртоносни горски пожари

Пътят към изслушването днес започва преди шест години. "Всичко започна през 2017 г. с пожарите", каза Катарина Мота, една от ищците.

Опустошителните горски пожари изпепелиха 500 000 хектара в Португалия и убиха повече от 100 души през същата година. Когато пожарите се приближиха до мястото, където живееше Мота, нейното училище и други в района бяха затворени. "Димът беше навсякъде", припомни тя.

Бедствието става причина за завеждането на съдебен иск. Мота започва да разговаря със своята приятелка Клаудия Дуарте Агостиньо и с помощта на GLAN събират още четирима ищци, всички засегнати от пожарите през 2017 г.

Въпреки че искът е предизвикан от пожарите, изменението на климата продължава да влияе на живота им, твърди групата, особено жестоките горещини, които Португалия редовно преживява. Те казват, че тези периоди затрудняват излизането навън, концентрацията върху училищната работа, съня, а за някои дори и дишането, в допълнение към въздействието върху психичното им здраве.

"Това ни кара да се тревожим за бъдещето си. Как да не се страхуваме?", смята 15-годишният ищец Андре дос Сантос Оливиера.

Като правно обвързващ договор

Искът, който е подаден през 2020 г. и разчита до голяма степен на групово финансиране, е разгледан по бързата процедура от Европейския съд по правата на човека поради спешността на въпроса и големия брой ответници.

Днес ищците ще твърдят, че несправянето с ускоряващата се климатична криза нарушава техните права на човека, включително правото им на живот и семеен живот, на свобода от нечовешко отношение и на свобода от дискриминация въз основа на възрастта.

Те искат от съда да постанови, че държавите, които подхранват климатичната криза, имат задължения да защитават не само собствените си граждани, но и тези извън техните граници.

Искането им е 32-те държави, сред които са 27-те страни от Европейския съюз, Норвегия, Русия, Швейцария, Турция и Обединеното кралство, да намалят драстично замърсяването на планетата и да принудят компаниите със седалище в техните граници да намалят емисиите по цялата си верига на доставки.

От своя страна, страните, срещу които е предявен искът, твърдят в писмени становища, че никой от ищците не е доказал, че е претърпял сериозни вреди в резултат на изменението на климата.

Правителството на Гърция - страна, която току-що преживя смъртоносно лято на горещини, пожари и бури - заяви в своя отговор: "Ефектите от изменението на климата, регистрирани досега, не изглежда да засягат пряко човешкия живот или човешкото здраве."

Съдебният процес може да се развие по няколко начина.

Съдът може да отхвърли иска на процедурни основания или да реши, че не е компетентен да го разгледа.

Ако премине през процедурните пречки, съдът може да постанови, че държавите нямат задължения в областта на правата на човека, когато става въпрос за изменението на климата. "Това може да бъде много вредно за други подобни дела", казва Майкъл Б. Джерард, директор на Центъра Sabin за право на климатичните промени в Колумбийския юридически факултет.

Или пък съдът може да се произнесе в полза на ищците. Решението ще "действа като правно обвързващ договор", подчерта О Куин, принуждавайки всички 32 държави да ускорят действията в областта на климата.

"Това може да бъде изключително важно решение, което ще вдъхнови повече дела за климата в цяла Европа и може би в много други региони", каза Джерард.

Искът е най-големият от трите, подадени в съда, като всички те се отнасят до задълженията на държавите към техните граждани във връзка с изменението на климата.

Другите два бяха разгледани от съда през март. Единият беше предявен от повече от 2000 възрастни швейцарки, които твърдяха, че горещите вълни, предизвикани от изменението на климата, подкопават здравето и качеството им на живот, а другият - от френски кмет, който твърдеше, че бездействието на Франция по отношение на изменението на климата нарушава човешките му права.

Не е ясно дали съдилищата ще се произнесат по всички искове заедно, но срокът между изслушването и решението обикновено е от 9 до 18 месеца, заяви Джери Листън, старши адвокат в GLAN.

Възходът на съдебните дела за климата

С влошаването на екстремните метеорологични условия съдебните спорове за климата се оказват все по-популярен инструмент за принуждаване към действия в областта на климата, особено след като държавите по света не са направили достатъчно, за да намалят замърсяването и да предотвратят катастрофалните нива на затопляне.

Дори и да се изпълнят настоящите политики за климата, светът все още е на път да се затопли с повече от 2,5°C над прединдустриалните нива до края на века. Планетата вече се е затоплила с около 1,2°C и последствията са ясни. Само през тази година се наблюдаваха рекордни горещи вълни, безпрецедентни горски пожари и катастрофални наводнения.

Понастоящем държавите правят минимума и ако всяка държава прави това, "просто ще продължим да се движим по тази напълно катастрофална траектория", отбеляза Листън от GLAN.

Ето защо хората се обръщат към съдилищата. По данни на Sabin Center в световен мащаб има повече от 2400 съдебни дела за климата, като всяка седмица се добавят нови.

Съдебните спорове за климата са важен инструмент, казва Катрин Хайам, координатор на проекта "Световни закони за климатичните промени" в Лондонското училище по икономика. "Но мисля, че това е абсолютно само една част от пъзела", каза тя и добави, че от жизненоважно значение са и продължаващото застъпничество и конференциите за климата - като предстоящата среща на върха на ООН COP28 в Дубай.

За португалските ищци решението на съда ще бъде чакано с нетърпение. Дори и искът да не бъде уважен, това поне ще накара хората да седнат и да обърнат внимание, смята Мота.

Все пак, добави тя, "ние се надяваме на положителен резултат".

БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase