Снимка БГНЕС, архив

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде съден през 2025 г. по обвинения, че е взел пари от покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, за да финансира една от предизборните си кампании, съобщиха прокурори.

По време на делото ще бъдат изслушани доказателства относно твърденията, че десният лидер, заедно с още 12 обвиняеми, е заговорничил да вземе пари от либийския лидер, за да финансира незаконно победната си кандидатура за президентския пост през 2007 г.

Саркози, който се сблъска с множество правни проблеми след единствения си мандат на поста, отрича обвиненията във връзка с Либия - най-сериозните, пред които е изправен.

68-годишният Саркози вече е осъждан два пъти за корупция и търговия с влияние по отделни дела, свързани с опити за влияние върху съдия и финансиране на предизборна кампания.

Саркози е обжалвал и двете присъди, съобщи „Франс 24“.

Сред другите подсъдими по делото за предполагаемата корупция в Либия са мастити фигури като бившата дясна ръка на Саркози Клод Гуан, тогавашният ръководител на финансирането на кампанията му Ерик Вьорт и бившият министър Брис Оортефо.

Разследването беше предизвикано от разкритията на разследващия уебсайт Mediapart, който публикува документ, в който се твърди, че Кадафи се е съгласил да даде на Саркози до 50 милиона евро.

Двамата лидери се радваха на изненадващо близки отношения, като Саркози позволи на либийския диктатор да разпъне бедуинската си палатка срещу Елисейския дворец по време на държавно посещение във Франция, осъществено само няколко месеца след избирането му.

През последните седмици Саркози отново влезе в новините във Франция, след като публикува втория том от мемоарите си и предложи окупираните от Русия области в Украйна, да бъдат признати за руски.

Той също така заяви, че анексираният регион Крим ще остане руски и че "всяко връщане към предишния начин на живот е илюзия".

Саркози пое водеща роля в преговорите за частичното изтегляне на Русия от Грузия след нахлуването на руския президент Владимир Путин през 2008 г. и той и неговият министър-председател Франсоа Фийон поддържаха приятелски отношения с лидера на Кремъл.

Саркози е изправен пред отделно разследване за евентуална търговия с влияние, след като през 2019 г., докато е работил като консултант, е получил плащане от руската застрахователна компания "Резо-Гарантия" в размер на 3 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase