Снимка БГНЕС, архив

Разследването за отклонените милиони от строителството на Лот 5 на автомагистрала "Хемус" е на финала си. Обвинените до момента са 9.

"Във връзка със запитвания от медии и с оглед високия обществен интерес Софийска градска прокуратура информира, че е започнала предявяване на материалите по т.нар. дело за автомагистрала „Хемус“, пише в съобщението на прократурата.

Досъдебното производство е образувано на 08.11.2021 г. Към настоящия момент са привлечени девет лица в качеството на обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностни присвоявания и пране на пари.

Още по темата

В момента се извършва предявяване на материалите по разследването на обвиняемите и техните защитници.

След приключване на процедурата по предявяване на разследването, наблюдаващите прокурори ще преценят предпоставките за изготвяне и внасяне на обвинителен акт в Софийски градски съд, за което обществеността ще бъде своевременно уведомена.

Това става близо две години, след като бившият вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че над 53 милиона лева, отпуснати за строителството й, са били присвоени чрез кухи фирми.

Единственият известен досега обвиняем е Борислав Колев, от когото започна разплитането на схемата.

Бившият данъчен служител бе обвинен в края на декември 2021 година, че е участвал в създаването на "мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от АМ "Хемус".

Аферата "Хемус"  беше в основата на един от първите конфликти между бившия вътрешен министър Бойко Рашков и бившия главен прокурор Иван Гешев. От МВР твърдяха, че прокуратурата покрива станалото, а от прокуратурата заявяваха от своя страна, че МВР й оказва натиск.  
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase