Снимка БГНЕС, архив

Български шофьор на товарен камион от Монтана е бил осъден на 20 г. затвор в Гърция за незаконно транспортиране на 8 иракчани. Присъдата е от декември 2022 г. на Петчленен Апелативен съд Керкирас.

Тук обаче присъдата му е намалена от Софийски апелативен съд в съответствие с нашия НК до максимално предвиденото наказание от 6 г. затвор, пише "24 часа".

Шофьорът З. Б. е бил арестуван на 22 декември 2018 г. на качване на ферибота Игуменица-Бари. Преди това той натоварил от района на Атина осем граждани от Ирак, влезли незаконно на гръцка територия от Турция. Според присъдата на гръцкия съд българинът ги укрил в специална крипта, която са създали заедно с негови съучастници, под дървения под на ремаркето на камиона, между шаситата. Преди това е отрязал напречните греди на превозното средство, за да създаде празно пространство, чрез заварка е направил допълнително пространство с желязна конструкция. Транспортирал чужденците до пристанище Игуменица, където пристигнал във вечерните часове, за да се качи на ферибот до пристанището в Бари, и така те да стигнат до Италия. Получил е заплащане не по-малко от 2000 евро от всеки мигрант. Гръцките магистрати са категорични, че това деяние е могло да доведе до опасност за хората, тъй като пространството било задушно и застрашавало трайно живота им поради липсата на кислород. Гръцките съдии твърдят още, че незаконно транспортиране на граждани на трети страни българинът извършвал "по занятие", тъй като преправеното ремарке е щяло да бъде използвано многократно.

Според нашия НК това деяние се равнява на противозаконно подпомагане на чужденец да преминава в страната в нарушение на закона, с цел да набави облага за себе си, организирано от група, извършено по отношение на повече от едно лице, чрез МПС и по начин, опасен за живота на лицата. Нашият закон предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г. и глоба и съдът му даде максимално предвиденото.

Досега в гръцки затвор българинът е изтърпял близо 7 г. и се очаква, след прехвърлянето му у нас, да излезе на свобода.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase