Снимка БГНЕС

"Ако ще правим промени, нека те да не изхождат от частното - в казуса "Дебора", а да изхождат от всички пороци било в съдебно-медицинската експертиза и регулации, било в работата на МВР, било в работата на прокуратурата или съда. Нека не правим прецедентно правораздаване, правосъдие, защото това няма да доведе до нищо позитивно". Това каза пред БНР адв. Мария Петрова, специалист по медицинско право.

"Съдебните медици могат да си правят отвод със същите основания като съдиите и съдебните секретари. В случаите, в които те могат да се почувстват застрашени, заинтересовани или по някакъв начин обвързани субективно със заключението, което се очаква да дадат, те имат право да си дадат отвод. Този публичен линч, на който бяха подложени и съдебният състав, и прокуратурата, и вещото лице далеч не е нещо, което ни изненадва по отношение отводите, които наблюдаваме. Когато уличното правосъдие влезе в съдебната палата, няма как да очакваме нещо различно", коментира тя случая, когато съдебните медици си направиха отвод по казуса "Дебора".

Още по темата

По думите й, за да има стандарт за съдебна медицина, трябва да се промени Законът за лечебните заведения или Законът за здравето. Оттам нататък трябва да се върви към стандарт, подчерта Петрова в интервю за предаването "Преди всички" и добави:

"Все още не сме видели нито проект, нито можем да кажем, че потенциално той ще даде решение на проблемите, трупани с години".
 
Съдебните лекари носят основно наказателна отговорност за даване на невярно заключение, отбеляза специалистът по медицинско право. По думите й липсата на стандарт не дава възможност те да бъдат подвеждани под административно-наказателна отговорност, защото не всяка тяхна грешка може да бъде утъждествявана с престъпление:

"Те носят отговорност - друг е въпросът колко е адекватно за всяко едно - някой път за технически грешки да ги смятаме за отговорни като за престъпление. Много са малко лекарите, които работят в съдебна медицина, още по-малко са тези, които се съгласяват да бъдат експерти. Не трябва с някаква допълнителна утежняваща стандартизация да ги лишаваме от възможността да работят, в същото време трябва да им наложим адекватна правна рамка - да работят сигурно и в случай на грешка да бъде търсена отговорност и тя да не бъде само наказателна".
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase