Снимка БГНЕС

КС няма пряко участие в процеса на променяне на Конституцията. Гражданите, които избират своите представители, дават възможност те да правят промените. В правната теория е застъпено виждането, че КС би могъл да има роля, ако възникнат спорове след приемането на промените. Такъв спор може да бъде разглеждан от КС.

Това коментира пред БНТ конституционният съдия Янаки Стоилов по повод предлаганите промени в основния закон на страната.

Според Стоилов в нормативната част на Конституцията едва ли има място за "приповдигнати литературни текстове" и трябва да се подхожда изключително отговорно към такива текстове.

Още по темата

Той допълни, че трябва да се погледне на конституционния процес като на основополагащ, за да бъдат решавани важни проблеми. Стоилов даде пример с това как да се подобри дейността на съдебната власт. По думите му промените трябва да се обосноват с резултатите, до които те биха довели.

"Оценката ще дойде, след като самите магистрати и хората като цяло могат да отговорят дали правосъдието е станало по-достъпно и по-справедливо и своевременно", заяви Янаки Стоилов.

Той изрази резерви към това главният прокурор да се превърне във висш администратор, без да има методически функции. Стоилов се усъмни дали това няма да усили властта на прокурорите на окръжно ниво и да се стигне до злоупотреби.

По думите му, при загуба на доверие към редовен кабинет е оправдано да се засилва ролята на държавния глава, който поема за определен период управлението на страната чрез служебното правителство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase