Снимка БГНЕС

Дебатът за промените в Конституцията трябва да се сведе единствено до съдебната власт, останалите предложения са декларативни и разединяващи.

Това коментираха пред БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова и правният експерт д-р Иван Брегов от Института за пазарна икономика

Наталия Киселова коментира, че извън политическото говорене, в представения от ПП-ДБ проект няма основна цел и задачи.

"Когато пристъпваме към толкова сериозна стъпка, би било добре да се изведат две основни цели - например повишаване на гаранциите за основните права на гражданите и да се подобри функционирането на съдебната власт. Да сме по-меки и не толкова гръмки в своите амбиции".

Според нея съпътстващите предложения за промени като националния празник, правомощията на президента и служебните кабинети ще разфокусират дебата.

"Прокарва се един декларативен текст за идеите на просвещението, българските възрожденци и будители - това са декларации, които нямат пряко нормативно значение", каза тя.

Според нея темата за мандатността на кметовете повдига въпроса за вечната власт, но призова преди кметовете, да се гледа на централно ниво - органите с изтекли мандати, които почти ги повтарят.

Според Иван Брегов конституционният дебат трябва да бъде сведен единствено до глава "Съдебна власт". Той определи останалите предложения като конфликтни и разединяващи обществото и призова те да останат встрани.

"Считам това за политическо заиграване, ще видим какво ще породи. Относно съдебната власт - пристъпва се към изпълнението на редица препоръки и дефицити, установени през последните 10 години, на първо място - разделянето на ВСС".

Брегов посочи, че самоуправлението на съдиите не бива се издига в култ и следва да очакваме конкретни мерки, които да повишават отчетността на съдебния съвет. "Ако това не се случи, ще се проявят отново опасения за капсулиране на системата", каза той.

Още по темата

Според Брегов е спорно дали ръководството върху работата на прокуратурата трябва да се изпълнява от прокурорски съвет, а не от главния прокурор.

Предложенията за мандатността на кметовете трябва да бъдат прецизирани, посочи още Иван Брегов.

Наталия Киселова коментира, че вероятно председателят на конституционната комисия в парламента е решил да форсира дейността й заради трудното сформиране на комисиите. По думитей, ПП-ДБ са очаквали политически дивиденти, като представят свой проект, без да са го консултирали с партньорите в управлението.

"Няма лошо да се говори за Конституцията и проблемите в правния ред, когато обаче всеки говори за какво го боли и за своя темичка и не гледа как тази темичка не се синхронизира с другите, се получава кърпено одеяло", каза Киселова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase