Снимка БГНЕС

Конституционният съд ще гледа референдума на "Възраждане" за еврото и лев", който не бе допуснт от НС.

КС  единодушно допусна за разглеждане по същество искането на 49 народни представители от 49-ото Народно събрание за установяване на противоконституционност на Решение по Предложение за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет на 7 април 2023 г. в Народното събрание, прието от Народното събрание на 07.07.2023 гпише в сайта на съда.

На заседанието присъстваха десет конституционни съдии.

Жалбата е подписана от 49 народни представители. Освен цялата парламентарна група на „Възраждане“, се е подписала и тази на „Има такъв народ“ (ИТН), както и независимият депутат Радостин Василев, каза Костадин Костадинов.

Тя е за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание за отказ от произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Докладчик по делото е съдия Соня Янкулова.

На 7 юли парламентът отхвърли предложението за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

В подкрепа на допитването гласуваха 68 народни представители, 98 бяха „против“ и 46-ма се въздържаха.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase