Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Кюстендил даде ход на разпоредителното заседание по дело за организирана престъпна група за трафик на хора, с цел извличане на противозаконни облаги от платени сексуални услуги, съобщиха от съда.

След закриване на Специализирания наказателен съд и решение на Върховния касационен съд, делото е подсъдно на Окръжен съд – Кюстендил от 28 февруари тази година. Обвинителният акт е внесен в Специализирания съд през 2016 г., но оттогава до днес не бе проведено разпоредително заседание и не е даван ход на делото. Обвинителният акт е постъпил в съда в Кюстендил на 28 февруари, казаха от съда.

С определение от днес съдът е прекратил наказателното производство спрямо ръководителя на организираната престъпна група - според обвинителния акт М.Е., който е роден през 1969 г., но е починал през 2021 година. Съдът прие, че обвинителния акт е ясен и разбираем за останалите четирима обвиняеми, като остави без уважение исканията на защитата за връщане на делото в прокуратурата. Това определение подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София, в седемдневен срок.

Като обвиняеми са привлечени А.Б. (45 години, албански гражданин, осъждан в Гърция); Г.Р., (63 г., неосъждан); К.Ч. (58 г., неосъждан) и А.К., (42 г., българска гражданка, неосъждана). Последните трима са от Кюстендил, уточниха от съда.

Срещу тях е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група на повече от три лица, с цел да вършат съгласувано в страната престъпления – трафик на хора, ръководена от починалия М.Е., като групата е създадена с користна цел – да се извличат противозаконно облаги от платени сексуални услуги. Част от момичетата са били непълнолетни, като всички са давали съгласието си за участие в платени сексуални услуги.

Делото продължава по общия ред в Окръжен съд – Кюстендил, на 3 октомври т.г., когато ще бъдат призовани свидетелите и вещото лице, според обвинителния акт.

От съда уточниха пред БТА, че организираната престъпна група е действала на територията на България и Гърция. За делото са призовани 20 свидетели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase