Снимка БГНЕС

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 43-годишен мъж за закана с убийство.

На 24.05.2023 г. около 03,30 часа в ж.к. „Люлин“ в гр. София, обвиняемият Х.П. се заканил с убийство на И.С., като е насочил срещу него газов пистолет. Заканването възбудило у И.С. основателен страх за осъществяването му и той подал сигнал, съобщиха от пресцентъра на Софийската районна прокуратура.

Още по темата

"На 08.06.2023 г. преписка по сигнала на И.С. е постъпила по компетентност от Софийска градска прокуратура в Софийска районна прокуратура. На същия ден по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 във вр. ал. 1 от НК. Наблюдаващ прокурор е дал указания за извършване на действия по разследването - разпити на свидетели и изготвяне на експертизи, в това число на балистична експертиза по отношение на предаденото от Х.П. оръжие.

На 29.06.2023 г. след доклад на материалите, събрани в хода на разследването, е изготвено постановление за привличане на Х.П. към наказателна отговорност. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Наложена му е и забрана за напускане на пределите на страната.

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия" пишат от прокуратурата.

Преди ден жителят на квартал "Люлин" в София Ивайло Стоянов се оплака от съседски тормоз във фейсбук. Той твърди, че е бил заплашен с огнестрелно оръжие, насочено към главата му от негов съсед.

То написа следното: "В нощта на 24.05.2023 г. (преди повече от месец) се стигна до там да бъда заплашен с огнестрелно оръжие, насочено към главата ми, от един видимо агресивен и неуравновесен човек, живеещ на метри от входната врата. Лице, намиращо се под въздействието на забранени субстанции (признато от самия него пред свидетели), на което си позволих да направя забележка, затова, че около 03:45 (през нощта) реши да завързва със скоба тип „свинска опашка“ преградната врата на етажната площадка. Повиканите от мен полицаи от 09 РПУ, пристигайки на адреса дори не задържаха въпросното лице (не му отнеха и оръжието). След подадена жалба, написани подробни обяснения и предоставени видео записи, мои и на свидетел, в същото районно управление, до ден днешен човекът си се разхожда необезпокояван".

По-късно стана ясно, че мъжът, който заплашвал съседа си с пистолет, е таксиметров шофьор.

Той живеел от 2014 година в общинско жилище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase