Снимка БГНЕС

Отказът на депутата от ДПС Делян Пеевски от членство в комисията за конституционни промени в парламента е знак. „Това са знаци, политически знаци, които да внесат някакво спокойствие, да свалят някакво напрежение. В случая стъпката на Пеевски това означава”. Това заяви бившият вътрешен министър и бивш председател на 42-ото Народно събрание Михаил Миков пред "Нова нюз".

Нужно е политическите сили въведат самоконтрол за влияние върху органите на съдебната власт, смята той.

„Оказва се, че Висшият съдебен съвет е бил над главния прокурор. А политическото влияние върху системата на органите на съдебната власт не е преставало. То е въпрос на самоконтрол. Съдебната власт не може да бъде безнадзорна”, каза бившият вътрешен министър.

Още по темата

„Във ВСС трябва да отидат хора, които са преди края на кариерата си и са с доказан професионализъм и морал”, каза Миков. „Трябва да се погледне много по-сериозно съдържанието, начина на функциониране, ефикасността”, допълни той.

Според него не са необходими конституционни промени за съдебната реформа. „Конституционните промени са политически необходими, за да създадат кауза на мнозинството, в което е и ДПС”, стана ясно от думите му.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase