Снимка БГНЕС

Усещането в обществото е, че върви една огромна битка между Прокуратурата и представителите на управляващите. Това заяви пред БНР Михаил Миков, бивш председател на Народното събрание,  бивш лидер на БСП и бивш вътрешен министър.

"Това ще продължи да ерозира доверието и в мнозинство, и в Народното събрание" допълни той.

Миков коментира създадената от НС  временна комисия за поисканите от главния прокурор имунитети на народните представители Бойко Борисов, Даниел Александров и Кирил Петков:

"Част от политическите партии, които днес говорят за комисия, настояваха да се въведе текст в Конституцията, който дава право на всеки народен представител да се откаже от имунитета си, когато бъде поискан от главния прокурор. Така той може да освободи Народното събрание от дискусии, които често се решават от мнозинството"

Той заяви, че не очаква комисията да свърши кой знае какво.

"Имунитетът не е в полза на отделния народен представител. Той е даден в полза на Народното събрание като орган".
Започна атака срещу Прокуратурата като цяло, смята Михаил Миков.

Още по темата

"В последното изявление на господин Кирил Петков не се говори за главния прокурор, а за Прокуратурата".

Той коментира и заявките за готвената конституционна реформа.

"Голяма част от промените, които бяха направени – вкарването на Следствието в Прокуратурата и премахването на самостоятелния му статут, беше искане, одобрено от ЕК. Имунитетите – ЕК, Инспекторат към ВСС – ЕК, Специализиран съд – ЕК. Всичко това се връща обратно и се казва, че се прави реформа. Една непрестанна въртележка, като се разчита на късата памет на българските граждани. Същото лашкане предстои в службите за сигурност"  

Мнозинството не може по един бърз начин да промени Конституцията, посочи още той.

"Първо трябва да внесе проект, който да се разгледа след месец. Ако не се внесе до десетина дни, това разглеждане няма да стане преди ваканцията. Ако не се съберат три четвърти, ще се влезе в процедурата не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца, т.е. някъде към Коледа може и да се случи нещо, ако местните избори не са разместили политическите пластове".

"Много дълги години се обясняваше, че над главния прокурор е само Господ. Оказа се, че това е била една мантра, която е оправдавала определени отношения между парламентарна и съдебна власт. Оказва се също, че ВСС и президентът са над главния прокурор"

Президентът много сериозно трябва да обсъди въпроса за днешните отношения между управляващо мнозинство и съдебна власт, убеден е Миков.

"Скоростта, с която беше взета главата на Гешев, е размахване на пръст към всеки прокурор".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase