Снимка БГНЕС
fallback

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество питането на бившия главен прокурор Иван Гешев относно мандата и правомощията на Висшия съдебен съвет. Това бе прието единодушно с 10 гласа, съобщи БНТ.

В края на месец май, преди да бъде освободен от поста, главният прокурор поиска от върховните магистрати тълкуване на част от основния закон, като се фокусира върху три въпроса.

Първият е дали е законно да бъде избран със 17 гласа, а отстранен с 13, след като за целта депутатите гласуваха специална промяна в Закона за съдебната власт.

Гешев пита също може ли Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения за председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Oще по темата

Третото му питане е възможно ли е новият ВСС да започне да функционира в непълен състав.

Той бе освободен, още преди КС да се произнесе по казуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

мими

преди 11 месеца

На кой му пука за твоя случай с женати.....кой си ти...ТОВА Е ГЕШЕФ !!!

11

toti

преди 11 месеца

,А жена ми дали несправедливо я уволниха ,след като, каза на полицайте да прегледат камерите пред магазина дето *** пребиха човек ...шефа не била питала за разрешение..??Дали да се самосезира прокоратуратас или ТОВА СА ДРЕБНИ СЛУЧАИ ..???

10

Анонимен

преди 11 месеца

Гешев, нарочиха те. Толкова пари спечелиха министърът на правосъдието, членовете на ВСС и Сарафов, за да те свалят от постта "главен прокурор". Така ни е държавата.

fallback