Снимка БГНЕС

В момента в прокуратурата не стои на дневен ред оттеглянето на поисканите от Иван Гешев депутатски имунитети.

Toва заяви заместник-главният прокурор Мария Павлова пред bTV.

"Всички, на които са поискани имунитетите, ще бъдат третирани по един и същи начин. В днешния ден ще излезе заповед, с която ще се сформира работна група в прокуратурата и тя уточнява критериите, по които ще се проверяват определени категории дела. Част от делата, по които се искат имунитети, ще попаднат в обхвата на проверката", увери Павлова.

В следващите няколко дни с бързи мерки изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и неговите заместници ще се опитат да успокоят съдебната система, да се нормализира работата и да се дадат ясни сигнали към обществото, че прокуратурата няма да работи по познатия досега начин, коментира тя.

Павлова каза, че ще бъде разгледан списъкът на хората, които се охраняват с прокурорски постановления, за да се прецени дали такава мярка е наложителна. Неотдавна бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че 160 полицаи се използват за охрана на лица, посочени от прокуратурата, което е твърде много.

Запитана за снимките на Борислав Сарафов с Петьо Петров - Петьо Еврото, Павлова отказа да ги коментира и призова медиите да се обърнат към лицата от снимките.

Още по темата

Тя каза, че вярва достатъчно на Сарафов, щом е приела да бъде зам.-главен прокурор в неговия екип.

Мария Павлова допълни, че всякакви реформи в съдебната система са изцяло в ръцете и прерогативите на депутатите в Народното събрание. Тя уточни, че в Закона за съдебната власт са разписани правилата за откриването на процедурата за нов главен прокурор и ВСС има 7-дневен срок да я открие.

Павлова коментира и призива на президента Румен Радев за по-сериозен граждански контрол на прокуратурата. "Аз не го приемам като липса на доверие. Истината е, че в прокуратурата са се създали много вътрешни правила и за обществото не е наясно по какви критерии и правила работи прокуратурата", допълни новият зам. главен прокурор.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase