Снимка БГНЕС
fallback

Правната комисия отказа да изслуша правосъдния министър Атанас Славов по повод избора на Борислав Сарафов. Преди това отказа да го изслуша и парламентът.

"Днес гласувахме изслушването на министъра на правосъдието да се проведе в пленарна зала по този въпрос, още повече, че утре е заседанието на ВСС, т.е. при всички положения много по-правилно е да изслушаме министъра, след като вече е минало заседанието на ВСС и той е поставил въпроса дали Прокурорска колегия, или Пленумът трябва да гласува избора на и.д. главен прокурор". Това заяви Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ-СДС, цитирана от БГНЕС.

Тя настоя законодателните промени в НК да бъдат разгледани първо, защото касаят много по-сериозни теми, които интересуват обществото.

Според нея няма логика да изслушват правосъдния министър. "Според мен това е намеса в друга власт, абсолютно независима, и всички решения, които следва да се коментират, следва да се коментират във ВСС", отбеляза Атанасова и добави, че в правна комисия коментарите следва да се простират до законодателството и приемане, или отхвърляне на годишните доклади на органите на съдебната власт.

"Не е роля на политиците да коментират законосъобразност или целесъобразност при избор на орган на независимата съдебна система. Смятам, че са спазени правилата", коментира още Атанасова.

Дневният ред два пъти беше подлаган на гласуване, като дори беше дадена почивка от 15 минути, но изслушването на Славов не бе прието.      

"Дебатираме дали е желан или не е желан министърът в тази комисия. Това е неучтива ситуация. Но сякаш не толкова не искаме министъра, а не искаме да чуем какво ще ни каже", обясни Гроздан Караджов от ИТН.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 10 месеца

Много тежко го дава този пишман правосъден министър! Би трябвало да е научил, че на негово подчинение са само затворите, всичо останало начело с трите върховни съда - ВКС, ВАП, ВАС, са на подчинение на ВСС. Главният прокурор по мнение на Гешев е 'инструмент на Господ', първият 'демократичен' прокурор Татарчев пък заяви, че над него е само небето. А сега мин.Славов е решен да командва като човек на ПП цялата съдебна власт... Тези от ПП по принцип и по рождение са си малко сурлосани.

11

Анонимен

преди 10 месеца

А Сарафов, кой ще ревизира, за произход на фамилните доходи?

10

Анонимен

преди 10 месеца

Сарафов за започне за ревизира и президентството. Защото има нидовършено дело за корупция, конфликт на интереси и злоупотреба с власт, когато Радев е бил шеф във ВВС войските. Назначението и даване на държавно жилище, на любовницата му Десислава, сега съпруга. Както и престъпление срещу републиката, за изнесена квалифицирана информация от президентството, към трета страна, Русия.

fallback