Снимка БГНЕС
fallback

Указът на президента Румен Радев за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор е обнародван в Държавен вестник, предаде БГНЕС.

Указът гласи: "На основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България постановявам: Освобождавам Иван Стоименов Гешев от длъжността главен прокурор на Република България. Указът е издаден в София на 15 юни 2023 година".

Припомняме, че с 16 гласа за и 4 против ВСС освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев. „Против“ гласуваха Олга Керелска, Вероника Имова, Пламен Найденов, Евгени Иванов, а Севдалин Мавров не участва в гласуването. Той не присъства на гласуването, а беше в Страсбург.

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук", което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт. След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Oще по темата
Междувременно вчера Гешев излезе с обръщение в социалните мрежи, с което даде заявка, че влиза в политиката, и подаде оставка като прокурор. „Аз направих своя избор - да не мълча и да не прекланям глава пред несправедливостта. Днес говоря последно като магистрат, след като спазих закона и след тридесет години работа за хората подадох оставка като прокурор. Затова днес говоря на българите в България - така, както обещах - с ясното разбиране, че политическите проблеми се разрешават с политически средства”, заяви Иван Гешев.

Междувременно Прокурорската колегия на ВСС освободи и досегашните заместници на Гешев и назначи бившия правосъден министър Мария Павлова за заместник-прокурор на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

ТУК ГЕШЕФТУРА 1

преди 1 година

понеже ГЕШЕВ арестува всички мутри и олигарси на прехода и свърши мн работа заслужено може да си направи ПАРТИЯ и да оправи БГ за няколко дена ! все пак той е инструмент на ГОСПОД и е всемогъщ И ВЕЛИК ! жалко за БГ

21

Анонимен

преди 1 година

Като беше послушко никой не го закачаше но на бързо изхвърча като коркова тапа

20

Чеченец

преди 1 година

Е нямало закони основание за премахване на Гешев.И как така се намери за два дена Видя ли сега г-н бивш главен прокурор как народа е тъпкан и мачкан до сега от теб и твоите бивши дружки.Осъждан и затвора без да си виновен но по поръчение на герб.

fallback