Снимка: Bulgaria ON AIR

С указ президентът Румен Радев освободи Иван Гешев от длъжността главен прокурор. Очаква се ВСС да се събере на извънредно заседание, за да избере кой да го наследи временно на поста.
 
"Очаква ни избор на нов ВСС и след това на нов главен прокурор, освен ако не продължим с експериментите с Конституцията. Не считам, че това е каквато и да било съдебна реформа. Хората допълнително се отвратиха от начина, по който това отстраняване се случи. Бях изумен да установя, че ВСС не е нищо повече от няколко души, които натискат копчета - абсолютно зависими. Политическите партии станаха заложници и част от модела и цялата тиня, в която е потънала съдебната власт. Една-две политически фигури могат да сменят главния прокурор", коментира евродепутатът Петър Витанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в европейските държави системите са различни, като в някои от тях правосъдният министър изпълнява ролята на главен прокурор.

"Не съм убеден, че може да стане отмяна на фигурата на главния прокурор, без свикване на Велико Народно събрание. Ако няма главен прокурор и имаме 28 областни прокурори, тогава ще мултиплицираме проблема. ОПГ отвсякъде - няма разбиване тази организирана престъпна група", подчерта Витанов в студиото на "България сутрин".

Една от най-обсъжданите политически теми е номинацията за български еврокомисар на мястото на Мария Габриел, която зае поста на вицепремиер и министър на външните работи в новото правителство. Витанов смята, че новият ни кандидат трябва да отговаря на редица морални изисквания и да бъде компетентен, да има опит и да бъде познат в средите на европейските институции.

"Ще имат проблем с назначаването, доколкото предпочитанията на председателя на ЕК е кандидатите да бъдат членове на ЕНП, което е естествено, тъй като Габриел беше член на ЕНП. Може да ни се струва смешно, но там много се държи на баланса между половете и има настояване да бъде жена. Правят се опити тази позиция да бъде предоставена на ПП-ДБ. Не очаквам да има проблем на изслушването. И да има провал, хората ще си затворят очите и ще пуснат кандидата ни", смята евродепутатът.

По думите му не е без значение фигурата, тъй като това е най-високата българска политическа позиция. Витанов очаква да не получим същия ресор, който вече е бил разпределен след освобождаването на Габриел. Според него бихме могли да получим част от нещо голямо, което трудно се обхваща от един ресор.

"В "некоалицията" трудно се разбират. При липсата на коалиционен съвет назначенията са доста чувствителни, очаквам да има проблем с номинацията. Ако този ресор попадне в ръцете на ПП-ДБ, това ще предизвика отблъскване на симпатизантите и функционерите на ГЕРБ. Редно е някой от ГЕРБ да стане, тези хора са минавали през европейски избори. Другото е котка в торба", на мнение е Витанов.

Комисията по имунитетите има една единствена цел - изпиране, центрофугиране, плакнене и изсушаване, настоя евродепутатът.

"Отвори ли се "кутията на Пандора" с Велико Народно събрание, и като гледам какви тежки интелектуалци и конституционалисти са в парламента, само мога да допусна каква екзотика ще бъде в следващото ВНС", каза още Витанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase