Снимка БГНЕС
fallback

Депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков нарече евтин пиар искането на главния прокурор Иван Гешев да бъде изслушан на закрито заседание на правната комисия в парламента за работата на държавното обвинение по разследванията на корупцията по високите етажи на властта.

Чолаков коментира, че е скептик, че Гешев има какво ново да каже на депутатите, тъй като през последните месеци е правил основно политически изказвания: "Моето усещане е такова, че главният прокурор поне от началото на тази година, когато започнахме да дебатираме за пръв път в 48-ото Народно събрание  механизма за разследване на главния прокурор, се изнерви. И започна да предприема действия, които са по скоро политически, с цел да бъде забавен процесът или ако може, да не се случи механизмът, вместо да помага.

Между другото, прокуратурата според мен още тогава или миналата година, или по-миналата, трябваше да се включи в разработването  на механизма за разследването на главния прокурор и изобщо съдебната власт да бъде активен участник в съдебната реформа. Имам чувството, че г-н Гешев по-скоро беше решил да пречи на съдебната реформа. Негова воля", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ.

По-рано комисията по правни въпроси на парламента гласува единодушно с 22 гласа дневния си ред, в който е включена точка, предвиждаща изслушване на главния прокурор Иван Гешев. Точката е включена след настояване на Гешев да бъде изслушан на закрито заседание в пленарната зала на НС във връзка с досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Председателят на правната комисия Стою Стоев информира депутатите, че е постъпило писмо от главния прокурор, в което се заявява, че той има служебен ангажимент пред днешния ред и по възможност да се насрочи друго заседание, на което да бъде изслушан.

Oще по темата

Стоев коментира: "Винаги при изследванията по член 26 до момента са били при открити заседанията, и винаги когато сме искали конкретни данни по конкретни досъдебни производства, Гешев е отказвал становища по досъдебни производства. Сега, какви са мотивите му да иска да бъде закрито заседанието, не е споменал в съобщението. Когато Гешев дойде, ще каже точно какви са основанията", добави той.

Стоев каза, че точката следва да отпадне, но Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че точката трябва да остане в дневния ред, тъй като ангажиментите на главния прокурор са му били известни, когато е изпратил писмо до НС, с искане да се проведе изслушване.

Главният прокурор Иван Гешев е в Страсбург, където вчера беше изслушан от евродепутати, а за днес е очаква да проведе лични срещи.

На заседанието на правна комисия днес се обсъждат на първо четене законопроекти за противодействие на корупцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 10 месеца

До МинаГЕРБЕРКЕ, НЕ ВИДЯ ЛИ ЧЕ ВЛЕЗЕ С ТРИ ПАПКИ А СИ ТРЪГНА С ЕДНА, ОСТАВИЛ ИМ Е ДА СИ ЧЕТАТ ХОРАТА

21

ЦИТАТЧЕ

преди 10 месеца

КОГАТО ЕДНИ ЧЛЕНОВЕ НА ВСС ПИТАТ КОЛЕГИТЕ СИ ДАЛИ ИМ НАРЕЖДА НЯКОЙ ПОЛИТИК, НЕ Е ЛИ ЯСНО ВСИЧКО? ПЪРВОТО ИСКАНЕ Е САМО 24 ЧАСА СЛЕД ИЗЯВЛЕНИЕТО НИ В КЛИН НИ В РЪКАВ НА габриел... не е ли ясно всичко, ами записите на Божкав и Къри, че така ли иначе ли Гешев ще го махат... ами атентата.... не е ли ясно всичко? БРАВО НА ГЕШЕВ ЧЕ В ТОЯ ХАОС СЕ ДЪРЖИ ДОСТОЙНО КАТО ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН. НЕ НЯМА ДА ГО УБИЕТЕ НИТО С ТРОЛОВВЧЕТА ЩЕ ГО ДИСКРЕДИТИРАТЕ.Прочети още на: https://dnes.bg/temida/2023/06/14/mihail-mikov-zapochna-ataka-kym-prokuraturata-kato-cialo.573148#comment-newest

20

Читател

преди 10 месеца

Когато видя тази карикатура,в главата ми нахлуват мисли,колко гадно се държи с опонентите на мутренската партия.Той е едно от дъртите кучета,които пускат когато трябва да се отхапи месо от противникът.Защо мразиш българите,които не са с вас бе аланкоолу?

fallback