Снимка БГНЕС
fallback

Висшият съдебен съвет реши да изслуша двама свидетели, които да разкажат какво е било емоционалното състояние на главния прокурор Иван Гешев преди и след изявлението му от 15 май, по време на което той демонстративно скъса оставката си и обяви, че в парламента има политически боклук, който трябва да бъде изметен, съобщи "Сега".

Точно това изявление даде повод четирима членове на Прокурорската колегия на съвета за втори път в рамките на десетина дни да поискат уволнението му. Като свидетели ще бъдат разпитани зам. главният прокурор и директор на националното следствие Борислав Сарафов, както и неговият заместник Ясен Тодоров.

Това остана единственото основение за искане на ставката на Гешев, след като по-рано днес шестима съдебни кадровици оттеглиха първото искане за предсрочното му свобождаване. Те се мотивират за оттеглянето с това, че според становище на прокуратурата израелският експерт наистина не е викан на мястото на взрива на колата на Гешев от самия главен прокурор. Намекнаха обаче, че не искат върху тяхното предложение да пада съмнение, че  е под политическо натиск.

Макар и заседанието на съвета днес да започна в 9.30 ч., едва 5 часа по-късно кадровиците започнаха да разглеждат искането за уволнението на Гешев, направено на 23 май.

Oще по темата

Възможно е оттеглянето на първото искане да се прави, за да може гласуването на уволнението на Гешев да се случи по-бързо. Причината е, че по първото искане трябва да се разгледат повече доказателства, а второто би трябвало да приключи по-скоростно. В понеделник членовете на съвета обединиха двете искания в едно производство и днес включиха разглеждането им в дневния си ред.

Пришпорването може да е свързано и с факта, че на 5 юни Гешев атакува пред Конституционния съд промените в НПК и Закона за съдебната власт, с които освен че беше въведен механизъм за разследване на главния прокурор, беше намалено от 17 на 13 гласа и мнозинството, с което съветът взема решение за уволнението му. КС образува дело, но все още не се е произнесъл по допустимостта. Очаква се това да стане до 5 седмици. Ако КС допусне делото, това ще спре процедурата по уволнението.

Самият Гешев се обяви против прекратяването на производството по първото искане за уволнението му. Според него предложението не може да се оттегля, а трябва да бъде разгледано и да се види несъстоятелността му. Гешев посочи, че пред залата чакат свидетели, които да бъдат разпитани. "Има преобладаващ обществен интерес и го дължим на обществото и магистратите", каза Гешев, защитавайки тезата, че предложението трябва да бъде разгледано.
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Анонимен

преди 11 месеца

ВСС са една котчина от шоппари по 200 кг нали ги дават по тв. Толкова крадене за едни а другите стоят безработни и все няма пари.

48

Анонимен

преди 11 месеца

СЪБИТИЯТА ОТ "АТЕНТАТА" ГЕШЕВ ДО СЕГА ПОКАЗВАТ, ЧЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ВЕРНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА АНДРЕЙ ЯНУАРОВИЧ ВИШИНСКИЙ КАТО НИЩО СТАРО НЕ СА ЗАБРАВИЛИ И НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ, НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО ИМАТ МИЛИЦИОНЕЛСКИ МАНТАЛИТЕТ - СТАВАТ ЕДИНСТВЕНО ЗА СМЕТТ.

47

Анонимен

преди 11 месеца

Смешно, смешно вино дайте със него да се опия.Пиян дано забравя пируетите смешни на висшитеи най-висшите от Висшия съдебен съвет.А после чакайте в долината на тъмните балканскипростаци да изгрее Слънце... Ще има да чакате!О музо, възпей тази тъмна балканска простотия...Хей Омире, къде си ?!!! Смешно, смешно вино дайте...

fallback