Снимка БГНЕС
fallback

Главният прокурор на Република България Иван Гешев  внесе в деловодството на 49-то Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народен представител и бивш министър-председател Б.Б. (б.р. става дума за Бойко Борисов) по предложение на Софийската градска прокуратура, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В предложението на наблюдаващия прокурор от СГП се посочва, че по делото е необходимо да бъдат извършени действия по разследването, включително и привличане в качеството на обвиняем, които са с характер да засегнат правната сфера на народния представител.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Б.Б. е обявен за народен представител и след полагане на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Oще по темата

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Б.Б.

Припомняме, че във вторник Софийска градска прокуратура внесе предложение главният прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание снемането на имунитета на бившия премиер и депутат в 49-ия парламент Бойко Борисов, иска Софийска градска прокуратура.

Причината беше разследването, по-популярно като "Барселонагейт", по което имало събрани доказателства за пране на пари от страна на Борисов. От тях можело да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица, придобити в резултат на извършено престъпление, средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина, посочват още от прокуратурата. Тези дни по него бяха разпитани самият Борисов, Ивайла Бакалова, Валентин Златев.

Преди известно време Борисов заяви, че няма да даде имунитета си. "Две години бях без имунитет. Сега категорично няма да го дам, защото трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 10 месеца

do 139 - анализът ви е много сериозен и интелигентен. Всъщност, досега няма нито едно намерено доказателство срещу Борисов в този случай.

133

Анонимен

преди 10 месеца

Милиционери Гешев затъва все повече. Падението предстои. Ще си отиде като жалък червей, който прави услуга на черепа, слещу Борисов. Какво е правил досега? Вони.

132

Анонимен

преди 10 месеца

Миската с ромските, грозни устни, как й беше името, "свидетелства" срещу Борисов по "Барселона гейт". Информацията, която дава е на принципа на "една жена казало" и "има неща.. спирам до тук". Понеже е близка на Васил Божков черепа, на чиито разноски живя в Дубай, сега трябва да си ги заработи...Обвинението не е подкрепено с никакви доказателства за финансови трансфери, договори за покупка продажби, сделки, свързани с Борисов. Целта е, политическа и персонална дисквалификация, и тормоз.

fallback