Снимка БГНЕС

Големите играчи са майстори да се договорят и да излязат от скандалите, но това рано или късно ще ни вкара в друг. Това коментира в "Денят започва" на БНТ председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова. Според нея проблемът е, че всички са си повярвали, че над тях е "само небето и инстинктът за самосъхранение остава на заден план".

"Ако действително има десетки дела на трупчета, както казва правосъдният министър, това е механизъм за политически рекет. Тези дела трябва да бъдат раздвижени, да се стигне до съд", смята Жилова.

Според нея един от големите недъзи е, че конкурсите в съдебната система са се побългарили.

На въпрос какво може да се направи, за да бъде променена ситуацията в съдебната система, Жилова отговори със становището на Венецианската комисия, която е консултатитвен орган към Съвета на Европа. Там препоръката е да се ограничи обществената квота в съдийската колегия, а при  прокурорската - обратното, да се увеличи обществената квота като се намали професионалната, за да има контрол и отчетност.

"Обществото няма друг механизъм да влияе", смята тя. Според Съюза на съдиите статутът на главния прокурор също може да се промени, като правомощията му бъдат преразпределени. Както е примерно при съдиите - там няма главен съдия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase