Снимка БГНЕС

"Ако има сериозно мнозинство, трябва да се помисли за това какви са въобще функциите на ВСС. Той не би трябвало да прави каквито и да е предложения за кадрови промени, а само да казва "да" или "не" като Сенат". Това каза деканът на Юридическия факултет в СУ проф. Даниел Вълчев по Нова тв.

По думите му, предложенията за тримата големи трябва да идват или от съответния министър на правосъдието, или от съответния шеф на съответната магистратура.

Ако искаме още по-дълбоко да влезем в системата, тогава ще трябват конституционни решения, които също не са толкова трудни. Например при избор на един от тримата големи президентът би трябвало да може да налага вето. А не сега той да откаже първия път, а след това решението му да може да се преодолее.

"Оставката е личен акт, друг въпрос е кой я иска. Тези същите хора, които сега искат това, преди няколко месеца бяха против. Как едновременно се присетиха, че нещо не е наред", попита проф. Вълчев.

Според него ставащото в прокуратурата показва по-дълбоки проблеми в системата и потвърждава, че личността на един или друг не придава облика на системата. В основата са правилата. Докато говорим за съдебна реформа в смисъла "да сменим Иван с Петкан", няма да имаме големи успехи.

Още по темата

Ако искаме да направим нещо в правосъдието, трябва да кажем какво искаме и как да го направим. Трябва да се види дейността на ВСС. Това е един орган, който очевидно от самото си създаване не е добре измислен. С разделянето на колегиите на прокурорска и съдебна още повече се влошиха нещата, коментира проф. Вълчев.

Нека си представим, че утре Гешев не е главен прокурор и се открива процедура за избор на нов. Кое би било различно? Хората, които го избраха са същите, ситуацията е горе-долу същата. Знаем ли кой ще го номинира - онези, които го избраха, или шестимата, к,оито му искат оставката, попита проф. Вълчев.

Като дълбоко непознаване на логиката на действието на българската прокуратура определи проф. Вълчев идеята за премахване на фигурата на главния прокурор въобще. Докато не бъдат направени промени в НПК до степен, че да се постигне едно максимално изравняване в процесуалните възможности на обвиненията и защитата в рамките на наказателния процес, и особено в предварителното производство, децентрализацията е една ужасна грешка. Ще стане: "Не харесваме Гешев, но вместо това ще създадем хиляда Гешевци", обясни проф. Вълчев.

Запитан как би представил скандала в прокуратурата пред студентите си, той отговори: "Не съм сигурен, че Юридическият факултет е подходящо място - НАТФИЗ е по-подходящо, защото това произведение, което гледаме, е сюрреалистично".
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase