Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Арестът на Светлозар Раянов, който счупи плочата на МОЧА е незаконен, съобщи пред Fаktor.bg адвокат Биляна Коцакова, която цитира решение на 97 състав на Софийския районен съд.

Заповедта за ареста на Раянов е издадена на 23 февруари тази година от Торян Златков, служител на СДВР, след като самоличността му е била установена чрез видео наблюдение.

Председателят на съдебния състав Мила Лазарова смята, че задържане по чл. 72, ал.1 по Закона за МВР съставлява ограничаване на правото на свобода.

Това беше очаквано и справедливо решение. Виждаме, че подобни арести намаляват реално, както и грубото отношение към задържаните, но въпреки това тези действия се неоправдани. В случая на полицая издал заповедта за арест са дадени указания, той е бил просто изпълнител, коментира Коцакова.

Според правозащитници обаче МВР продължава да налага двойни стандарти при подобни инциденти. Така например при незаконното възстановяване на счупената плоча с позорния надпис от активисти на БСП, нямаше арестувани и установени нарушители, след като дори в Княжевската градина са влезнали с автомобил. Подобна е ситуацията и с откраднатото преди време на протест украинско знаме. Една година МВР не може да открие извършителя, въпреки че в района на паметника има камери за наблюдение, а по случая дори е образувано досъдебно производство.

Припомняме, че в края на февруари Светлозар Раянов, който е д-р на природните науки на Техническия университет в Дрезден разби с чук плочата на паметника на съветския окупатор в София. Тогава Раянов се аргументира, че е предприел тези действия в знак на протест срещу мръсната война, която Русия води срещу Украйна, но и категорично е несъгласен с текст изписан на плочата – че българският народ е благодарен на Червената армия за „освобождението“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase