Снимка: Bulgaria ON AIR

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел е категорична, че ще представи състав на кабинет след изтичане на 7-дневния срок от връчването на мандата. Тази заявка е на фона на отказа на три от партиите да подкрепят нейния мандат – "Продължаваме промяната - Демократична България", БСП и "Възраждане".

"Не очаквам чак толкова политически разум в нашите политически играчи днес, за да се стигне до компромис. Хипотетично е възможно да се направи правителство на малцинството с първия мандат. Вторият е обречен на същата съдба, но най-важният въпрос е друг - ще намерят ли сили да приемат бюджет за държавата", коментира председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов в "България сутрин".

Според него не трябва да се допуска предсрочните избори да повтарят статуквото.

"Трябва да помислят за определен тип консолидация, изменение в избирателния закон, въвеждане на определен тип изисквания, които ще принудят партии да се консолидират. Надеждата, че ще се смени формата на държавно управление от парламентарна на президентска република, е много трудна, защото иска свикване на Велико Народно събрание. Това разделение на многото партии не е възможно", категоричен е Премянов.

Още по темата

"В сегашния си състав парламентът не може да формира дори обикновено мнозинство, за да свърши изисканите от Конституцията задачи - да гласува бюджет, да попълни квотите на парламента в различните регулаторни органи. Това е много важна задача. Може би тук е мястото на председателя на парламента да им събере подписите на тези, които искат", каза адвокат Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи политиците трябва да прочетат крилата фраза на Бисмарк "Политиката е изкуство на възможното, но тя продължава", допълни Спасов.

"С Конституцията не може да се играе като с футболна топка, в това тежко състояние на обществените отношения не трябва да се бута Конституцията, трябва да си свършат работата, да приемат бюджета и да говорят по всички въпроси за следващия парламент. Изборите от Великото Народно събрание трябва да се пренесат върху избора за народни представители. Това да са хора, които са склонни да представят националните интереси пред скоби", настоя Красимир Премянов.

Той призова политическите сили да си върнат доверието на народа, както и да си изяснят по кои приоритети ще се обединят. "Партиите губят доверие, над 50% от хората не гласуват, този проблем ги кара да се замислят. Партиите трябва да се върнат към своите избиратели, да кажат какви интереси защитават", допълни той.

"Не стоят дори проблемите на държавата, никой не прави нищо срещу корупцията, а всички говорят за нея, там е огромната роля, тежест на съдебната власт. Тя желае да се намества в политиката вместо да се бори с корупцията и престъпността. Всичко това е недопустимо. Трябва всеки да си гледа работата в тази държава", подчерта Минчо Спасов.

"Скептично настроен съм, че може да има правителство. Конфликтът с прокуратурата няма да затихне", сподели мнение Премянов.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase