Снимка БГНЕС
fallback

Етичната и дисциплинарната комисия към Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъждат сигнала на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, в който той твърди, че Иван Гешев едно е записал нерагламентирано свой разговор с члена на Колегията Йордан Стоев. Решението беше  взето след почти тридесетминутен спор между Гешев и част от съдебните кадровици, подписали се под искането за предсрочно прекратяване на мандата му. Дали точката въобще да бъде включена в дневния ред, бе ябълката на раздора на днешното заседание.

Иван Гешев се появи на Прокурорската колегия за първи път след инцидента с автомобила му на 1 май, внесения сигнал за отстраняването му от Сарафов и последвалия скандал със заместника му.

Точката за Сарафов беше предложена като допълнителна от Калина Чапкънова, която е сред шестимата вносители на искането за отстраняването на Гешев. Към нея и към една от другите от подписалите се - Гергана Мутафова, Гешев отправи на няколко пъти иронични и видимо раздразнени реплики.

Oще по темата
Малко преди това решение от Софийската градска прокуратура официално обявиха, че започва проверка срещу Гешев по сигнал на заместника му Сарафов с твърдения за три извършени престъпления - незаконен запис, длъжностно престъпление - заради използването на почивната станция на прокуратурата в Боровец за лични нужди, и престъпление срещу правосъдието - заради намеса в разследването "Барселонагейт".

Избран е прокурор на случаен принцип, а от Градската прокуратурата декларират обективна и по закон работа, въпреки позицията на лицето, срещу което е сигналът.

На този фон Съюзът на съдиите призова ВСС да отстрани Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

Още вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

В.

преди 11 месеца

Незаконно наблюдение престъпление ли е?

33

Ха ха ха

преди 11 месеца

Държава която плаща, за да защитава зам.главния прокурор от главния, няма как да погине ...

32

Анонимен

преди 11 месеца

Оценката за съдебната система е 1/3-та по малко българи за 30 години. Учевидно "страхотно" направена конституция, но за престъпниците. Българина знае, че нещо не е наред в тая държава, ама не знае какво точно, а това което не е наред е липсата на контрол и справедливост, което е в компетенциите на съдебната власт с прокуратурата в нея.

fallback